25 / 04 / 2024

Milli emlak denetmeni nasıl olunur?

Milli emlak denetmeni nasıl olunur?

Milli emlak denetmenleri, milli emlak dairesi başkanı olan illerde milli emlak dairesi başkanına, diğer illerde defterdara bağlı olarak görev yaparlar. Peki Milli emlak denetmeni nasıl olunur? Milli emlak denetmeni ne iş yapar?



Milli emlak denetmeni nasıl olunur?

Milli emlak denetmenleri, milli emlak dairesi başkanı olan illerde milli emlak dairesi başkanına, diğer illerde defterdara bağlı olarak görev yaparlar.


Denetmenlerin sayıca çok olduğu illerde denetmenlerin faaliyetlerini koordine etmek üzere Defterdar tarafından bir denetmen başkan olarak görevlendirilir. Peki, Milli emlak denetmeni nasıl olunur? Milli emlak denetmeni ne iş yapar?


Milli emlak denetmeni olunabilmesi için Bakanlık tarafından yapılan sınavda başarılı olunması gerekiyor.


Giriş Sınavı 

Adayların giriş sınavına katılabilmeleri için, Genel Müdürlükçe sınav kılavuzunda öngörülen ağırlıklı puanlara göre Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) yeterli puan almış olması şarttır. 


(Yeterli puan her sınav dönemi için Genel Müdürlükçe tespit ve ilan edilecek puanı ifade eder.) Anılan sınavda başarılı olanlardan 16’ncı maddedeki şartları taşıyanlar giriş sınavına katılabilirler. 


Giriş sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşur. Yazılı sınavda başarı gösterenler sözlü sınava çağırılır. Yazılı ve sözlü sınavda başarı gösterenler giriş sınavını kazanmış sayılır.


Giriş Sınavına Başvuru 

Sınava girmek isteyenler Genel Müdürlüğe şekli Bakanlıkça belirlenen başvuru formu ile müracaat ederler. Postadaki gecikmeden dolayı zamanında ulaşmayan başvurular işleme konulmaz.


Milli emlak denetmenlerin görev yetki ve sorumlukları

Defterdar adına görev yapan denetmenler;

a) Defterdar veya milli emlak dairesi başkanınca onaylanan çalışma programı çerçevesinde il ve ilçelerdeki milli emlak ve devlet mallarına ilişkin işlemleri, mevzuata uygunluk yönünden denetlemek ve denetim sırasında milli emlak ve devlet malları ile ilgili her türlü kayıt ve belgeyi gizli de olsa incelemek,


b) Görev alanındaki iş  ve işlemlere ilişkin olarak her türlü mal mevcudunu saymak ve tespit etmek,


c) Memur suçlarının kovuşturulma sına ilişkin mevzuat çerçevesinde memurlar hakkında soruşturma yapmak,


d) Defterdarın veya milli emlak dairesi başkanının vereceği diğer işleri yapmak; görev ve yetkilerine sahiptirler.


Milli emlak denetmenlerinin sorumlulukları

Denetmenler ilgili mevzuat gereğince kendilerine verilen görevleri eksiksiz ve zamanında yerine getirmekten sorumludurlar. Denetmenler ilgili mevzuat gereğince kendilerine verilen görevleri eksiksiz ve zamanında yerine getirmekten sorumludurlar.


Milli Emlak Genel Müdürlüğü Milli Emlak Denetmenleri Yönetmeliği!


Geri Dön