25 / 04 / 2024

Milli Emlak Genel Müdürlüğü Milli Emlak Denetmenleri Yönetmeliği!

Milli Emlak Genel Müdürlüğü Milli Emlak Denetmenleri Yönetmeliği!

Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü Milli Emlak Denetmenleri Görev ve Çalışma Yönetmeliği 24 Ağustos 1995 tarihinde 22384 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte Milli Emlak Genel Müdürlüğü yönetmeliği....



Milli Emlak Genel Müdürlüğü Milli Emlak Denetmenleri Yönetmeliği!


MALİYE BAKANLIĞI MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİLLİ EMLAK DENETMENLERİ GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ


Amaç ve Kapsam

Madde 1- Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü taşra teşkilatında görev yapan milli emlak denetmenlerinin, görev, yetki ve sorumluluklarına, çalışmalarına ve atanmalarına ilişkin usul ve esaslar bu yönetmelikte düzenlenmiştir.

Hukuki Dayanak

Madde 2- Bu yönetmelik, 178 sayılı Maliye Bakanlığının teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun Hükmünde kararnamenin 39. maddesi ile bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 13, 34 ve 43. maddeleri ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa dayanılarak hazırlanmıştır.


Tanımlar ve Kısaltmalar

Madde 3- Bu Yönetmelikte geçen deyimlerden;

a) “Bakanlık” Maliye Bakanlığını,

b) “Bakan”  Maliye Bakanını,

c) “Genel Müdürlük” Milli Emlak Genel Müdürlüğünü

d) “Genel Müdür” Milli Emlak Genel Müdürünü,

e) “Denetmen” Milli Emlak Denetmeni ve Milli Emlak Denetmen Yardımcısını

g) (Değişik:24/12/2002-24973) Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS): Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 18.03.2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik hükümleri uyarınca yapılan Kamu Personel Seçme Sınavını, 

h) Giriş Sınavı : ÖSYM’ce yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) başarılı olan adaylar arasından, Genel Müdürlükçe yapılacak yazılı ve sözlü sınavını,

i) (Değişik:R.G.31/7/2009-27305) Yönetmelik: Maliye Bakanlığı Millî Emlâk Genel Müdürlüğü Millî Emlâk Denetmenleri Görev ve Çalışma Yönetmeliğini,

ifade eder.


Teşkilatlanma

Madde 4- Denetmenler, milli emlak dairesi başkanı olan illerde milli emlak dairesi başkanına, diğer illerde defterdara bağlı olarak görev yaparlar.


Denetmenlerin sayıca çok olduğu illerde denetmenlerin faaliyetlerini koordine etmek üzere Defterdar tarafından bir denetmen başkan olarak görevlendirilir.


Milli Emlak Denetmenleri Başkanının Görevleri

Madde 5- Milli Emlak Denetmenleri başkanı, denetmenlerin faaliyetlerini aşağıdaki esaslar çerçevesinde koordine ederek, yönetmek ve yürütmekle görevlidir.

a) İhtiyaçlar ve denetmenlerin gözlem ve önerilerini de göz önüne alarak, defterdarın veya milli emlak dairesi başkanının görüş ve emirleri doğrultusunda, çalışma programlarını hazırlamak ve defterdar veya  milli emlak dairesi başkanının onayına sunmak,

b) Çalışma programlarına uygun olarak, denetim, inceleme ve diğer çalışmaların yürütülmesini sağlamak,

c) Denetmenlerden gelen yazı, rapor ve fezlekelerin, ilgili mercilere iletilmesini sağlamak ve izlemek,

d) Denetmenlerin ve diğer personelin maaş, harcırah ve diğer ihtiyaçlarına ilişkin tahakkuk memurluğu görevini yerine getirmek,

e) Denetmenlerin görev ve çalışmalarına ilişkin olarak ortaya çıkabilecek sorunları ve çözüme yönelik önerileri, defterdara ve veya milli emlak dairesi başkanına sunmak,

f) Denetmenler ile ilgili diğer yazışmaları izlemek,

g) Defterdar veya milli emlak dairesi başkanının  vereceği diğer işleri yapmak.


Denetmenlerin Ekip çalışmaları

6- Denetmenler, gerekli görülen hallerde ekipler halinde çalıştırılabilirler. Bu durumda en kıdemli denetmen ekip başkanı olarak görev yapar. Ekip başkanı ekibin çalışma düzenini sağlamakla sorumludur.


Ekiplerin çalışma usul ve esasları yıllık çalışma programlarında belirlenir.


Denetmenlerin Görev Yetki ve Sorumlukları

Madde 7- Defterdar adına görev yapan denetmenler;

a) Defterdar veya milli emlak dairesi başkanınca onaylanan çalışma programı çerçevesinde il ve ilçelerdeki milli emlak ve devlet mallarına ilişkin işlemleri, mevzuata uygunluk yönünden denetlemek ve denetim sırasında milli emlak ve devlet malları ile ilgili her türlü kayıt ve belgeyi gizli de olsa incelemek,

b) Görev alanındaki iş  ve işlemlere ilişkin olarak her türlü mal mevcudunu saymak ve tespit etmek,

c) Memur suçlarının kovuşturulma sına ilişkin mevzuat çerçevesinde memurlar hakkında soruşturma yapmak,

d) Defterdarın veya milli emlak dairesi başkanının vereceği diğer işleri yapmak 


Görev ve yetkilerine sahiptirler

Denetmenlerin Sorumlulukları

Madde 8-Denetmenler ilgili mevzuat gereğince kendilerine verilen görevleri eksiksiz ve zamanında yerine getirmekten sorumludurlar.

Denetmenler ilgili mevzuat gereğince kendilerine verilen görevleri eksiksiz ve zamanında yerine getirmekten sorumludurlar.


Yasaklar

Madde 9- Denetmenler, görevlerini yerine getirirken ilgili mevzuatta yer alan ve memuriyet sıfat ve görevlerinin gerektirdiği yasaklayıcı hükümlere uymak zorundadırlar.

Meslek Kıdemi

Madde 10- Kıdem, meslekte geçirilen süredir. Askerlik, hastalık ve  eğitim çalışmaları gibi geçici ayrılmalar bu süreye dahildir.

Aynı yarışma ya da aynı yeterlik sınavında başarı gösterenler arasındaki kıdem, sınav başarı sıralamasına göre belirlenir.


Geri Dönüş

Madde 11- Denetmenlikten ayrılanlardan, sadece genel ve katma bütçeli idarelerde çalışmış olmak kaydıyla, idarece uygun görülenler Genel Müdürün önerisi ve Bakanlık Makamının onayı ile yeniden denetmenliğe atanabilirler.

Denetmenliğe bu şekilde yeniden atananlar kıdem bakımından dönemlerinin sonuna alınırlar.


Yardım Mecburiyeti

Madde 12- Denetmenler görevlerini yürütürken maliye ve mülkiye amir ve memurları, ilgili kamu kurum ve kuruluşları kendilerine gereken kolaylığı göstermek ve yardımda bulunmak zorundadırlar.


Emlak Denetmenliğine Giriş

Madde 13- Denetmenliğe denetmen yardımcısı olarak girilir ve yeterlik sınavını kazananlar denetmen olarak atanırlar.

(Ek fıkra:R.G-24/2/2010-27503) Milli Emlak Genel Müdürlüğü teşkilat ve görev alanına giren işlerde denetleme yetkisine haiz Bakanlık merkez denetim elemanı iken, yeterlik sınavına alınmayan veya haklı bir özrü olmaksızın sınava katılmayan ya da yeterlik sınavında başarı gösteremeyenler denetmen yardımcılığına sınavsız olarak atanabilirler. Bunlardan en az bir yıl çalıştıktan sonra bu süredeki çalışmaları olumlu bulunanlar denetmen olarak atanırlar.


Giriş Sınavı (Değişik başlık:R.G.31/7/2009-27305)

Madde 14- (Değişik fıkra :RG-24/12/2002-24973) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yönetmelik ile Değişik) Adayların giriş sınavına katılabilmeleri için, Genel Müdürlükçe sınav kılavuzunda öngörülen ağırlıklı puanlara göre Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) yeterli puan almış olması şarttır. (Yeterli puan her sınav dönemi için Genel Müdürlükçe tespit ve ilan edilecek puanı ifade eder.) Anılan sınavda başarılı olanlardan 16’ncı maddedeki şartları taşıyanlar giriş sınavına katılabilirler. Giriş sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşur. Yazılı sınavda başarı gösterenler sözlü sınava çağırılır. Yazılı ve sözlü sınavda başarı gösterenler giriş sınavını kazanmış sayılır.


(Mülga ikinci fıkra:R.G.31/7/2009-27305) 

(Mülga üçüncü fıkra:R.G.31/7/2009-27305) 

Giriş Sınavının Duyurulması

Madde 15- (Değişik:R.G.31/7/2009-27305) 

Giriş sınavı duyurusu Bakanlıkça belirlenen esaslara göre yapılır.


Giriş Sınavı Şartları

Madde 16- (Değişik fıkra: RG-24/12/2002-24973) Milli Emlak Denetmen Yardımcılığı giriş sınavlarına katılmak isteyenlerin sınav kılavuzunda Genel Müdürlükçe öngörülen ağırlıklı puanlara göre ÖSYM’ce yapılacak Kamu Personel Seçme Sınavında (KPSS) yine Genel Müdürlükçe tespit ve ilan edilecek yeterli puanı almaları ve aşağıda belirtilen şartları taşımaları gerekir:

a) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 48. maddesinde belirtilen genel şartları taşımak,

b) Üniversitelerin en dört yıl süre ile eğitim veren siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme ve idari bilimler fakülte ve yüksek okulları ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtiçi ve yurtdışındaki dört yıl süreli fakülte veya yüksek okullardan birini bitirmiş olmak,

c) (Değişik:R.G.31/7/2009-27305) Yazılı sınavın yapılacağı yılın ocak ayı başında 30 yaşını doldurmamış olmak,

d) Erkek adaylar için askerliğini yapmış veya erteletmiş olmak veya askerlikle ilgisi bulunmamak,

e) Görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak,

f) Türkiye’nin tüm yöre, iklim ve yolculuk şartlarında görev yapabilecek durumda olmaları.

Giriş sınavını kazanamayanlar, ancak bir defa daha sonraki sınavlardan birine katılabilir.


Giriş Sınavına Başvuru 

Madde 17- (Değişik:R.G.31/7/2009-27305) 

Sınava girmek isteyenler Genel Müdürlüğe şekli Bakanlıkça belirlenen başvuru formu ile müracaat ederler. Postadaki gecikmeden dolayı zamanında ulaşmayan başvurular işleme konulmaz.

Sınav Yerleri (Değişik başlık:R.G.31/7/2009-27305) 

Madde 18- Yazılı sınavlar Genel Müdürlükçe belirlenecek yerlerde, sözlü sınavlar Ankara’da yapılır.

(Mülga ikinci fıkra:R.G.31/7/2009-27305) 


Sınav Kurulu

Madde 19-Sınav Kurulu, bakanlık makamının onayı ile Genel Müdür veya görevlendireceği bir Genel Müdür Yardımcısının başkanlığında Genel Müdürlük personeli arasından seçilecek dört üye olmak üzere toplam beş üyeden oluşur. Ayrıca yukarıdaki görevliler arasından iki yedek üye seçilir.


Giriş Sınavının Yapılış Biçimi

Madde 20- Giriş sınavının yapılış biçimine ilişkin usul ve esaslar Genel Müdürlükçe belirlenir.

Yazılı sınav soruları sınav kurulu tarafından hazırlanır.”


Giriş Sınavı Konuları

Madde 21- Yazılı sınav konuları şunlardır:

a) Matematik ve İstatistik,

b) İktisat Grubu:

-Makro ve Mikro İktisat,

-Uluslar arası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşları.

c) Maliye Grubu:

-Maliye Teorisi,

-Maliye Politikası,

-Kamu Maliyesi.

d) Hukuk Grubu:

-Anayasa Hukuku,

-İdare Hukuku(Genel Hükümler-İdari Yargı),

-Ceza Hukuku(Genel Hükümler),

-Ticaret Hukuku (Genel Hükümler-Şirketler-Kıymetli Evrak),

-Borçlar Hukuku,

-Medeni Hukuk(Aile Hukuku hariç),

-İcra İflas Hukuku (Genel Hükümler).

e) Muhasebe Grubu:

-Genel Muhasebe.

Yazılı Sınavın değerlendirilmesi

Madde 22- Yazılı sınav, sınav kurulunca değerlendirilir. Yazılı sınavı başarmış sayılmak için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan alınması şarttır.

Yapılan değerlendirme sonucunda en yüksek nottan başlamak üzere sıraya konulan sınav sonuçları, liste halinde düzenlenerek sınav kurulunca imzalanır.

Yazılı Sınav Sonuçlarının Duyurulması

Madde 23- Yazılı sınav sonuçları sınav bitim tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde liste halinde uygun görülen yerlere asılarak duyurulur. Yazılı sınavda başarılı olanlara yapılacak bildirimde sözlü sınavın yeri, günü ve saati belirtilir.


Sözlü sınavın yapılması

Madde 24- Sözlü sınav adaylara bildirilen yer, gün ve saatte yapılır.

Sözlü sınavda yazılı sınav konuları dikkate alınarak adayların genel olarak iktisat, maliye ve hukuk bilgileri ile ifade yeteneği, genel kültürü gibi özellikleri göz önünde bulundurulur.

Sözlü Sınavın değerlendirilmesi

Madde 25- Sözlü sınavda adaylara, sınav kurulu başkan ve üyelerinin her biri tarafından ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden not verilir. Verilen bu notların aritmetik ortalaması sözlü sınav notunu teşkil eder. Sözlü sınavı başarmış olmak sayılmak için alınan notun 70’ten az olmaması gerekir.


Sınav kurulu sözlü sınav sonuçlarını bir tutanakla tespit eder.

Giriş Sınav Notu

Madde 26- Giriş sınav notu, yazılı sınav notu ile sözlü sınav notunun toplamının aritmetik ortalamasıdır.

Denetmen yardımcılığı sınavını başarmış sayılmak için giriş sınavı notunun 70’ten az olmaması gerekir.

Sınav kurulunca, sınav sonuçları, notu en yüksek adaydan başlamak suretiyle başarı derecesine göre liste halinde tespit edilerek bir tutanağa bağlanır.


(Değişik son fıkra:R.G.31/7/2009-27305) Giriş sınavı sonuçları liste halinde uygun görülen yerlere asılarak ilan edilir. Ayrıca, sınav sonuçları sınavda başarılı olanlara bir yazı ile bildirilerek sınavda başarılı olup ataması yapılacaklardan, belirtilen süre içerisinde Bakanlıkça belirlenen belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe müracaat etmeleri istenir.


Gerçeğe Aykırı Beyanda Bulunduğu Anlaşılanlar

Madde 27- (Mülga:R.G.31/7/2009-27305)

Atama

Madde 28 – (Değişik:R.G.31/7/2009-27305)

Giriş sınavını kazananlardan kendilerine yapılacak bildirimde belirtilen süre içerisinde Bakanlıkça belirlenen belgeleri ibraz edenler denetmen yardımcısı olarak atanırlar.      

Sınav Belgelerinin Saklanması

Madde 29- Sınavlarda başarı göstererek atananların sınavla ilgili belgeleri özlük dosyalarında, başarı gösteremeyenlerin belgeleri ise bir sonraki sınav tarihine kadar ayrı bir yerde saklanır


Yetiştirilme Amacı

Madde 30 - Denetmen yardımcılarının yetiştirilmesinde;

a) Denetmenliğin ve idareciliğin gerektirdiği nitelikleri kazandırmak,

b) Görev ve yetki alanlarına giren yürürlükteki mevzuat ile denetim, inceleme ve soruşturma konularında tecrübe ve ihtisas sahibi olmalarını sağlamak,

c) Şahsiyetlerini mesleğin gerektirdiği niteliklere göre geliştirmek,

d) Rapor yazma tekniği konusundaki bilgi ve becerilerini artırmak,

e)Bilimsel çalışma ve araştırma alışkanlığını kazandırmak,

amacı güdülür.


Yetiştirilme Şekli ve Esasları

Madde 31- Denetmen yardımcılığına atananlar,Genel Müdürlükçe 4 aydan az olmamak üzere Temel Mesleki Eğitim Kursuna tabi tutulurlar. Eğitim programı uygulamalı ve teorik olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bu program genel bilgiler, Milli Emlak ve Devlet mallarına ilişkin mevzuat, Denetim ve soruşturma usulleri ile rapor yazma tekniği konularını kapsar.

Temel mesleki Eğitim Kursunda adayların başarılı olabilmeleri için görmüş oldukları her ders sonucu yapılacak sınavlarda, her dersten 100 tam puan üzerinden en az 60 puan almaları zorunludur.

Denetmen yardımcıları görev yerlerine atanmalarından itibaren ikinci yılın sonuna kadar denetmenlerin refakatinde çalışırlar ve düzenlenecek raporları birlikte imza ederler. Bu süreye Temel mesleki Eğitim Kursunda geçen süreler dahildir.

Denetmen yardımcıları iki yıllık refakat süresinde bağımsız inceleme teftiş ve soruşturma yapamazlar. Her refakat dönemi sonunda millî emlâk denetmenleri, refakatlerinde çalışan millî emlâk denetmen yardımcılarıyla ilgili, şekli Genel Müdürlükçe belirlenecek refakat değerlendirme formunu doldurarak Defterdarlık kanalıyla Genel Müdürlüğe gönderirler. İki yılın sonunda denetmen yardımcılarına refakat çalışmalarında başarılı bulundukları ve olumlu sicil aldıkları takdirde Genel Müdürlükçe re’sen inceleme, teftiş ve soruşturma yetkisi verilir. Bu yetkiyi alanlar 1 yıl süre ile re’sen yetkili denetmen yardımcısı olarak görev yaparlar. 

Denetmen yardımcıları, re’sen yetki aldıkları döneme kadar millî emlâk kontrolörlerinin refakatinde de çalıştırılabilirler.

Denetmen yardımcıları, üç yıllık yetişme döneminde, Genel Müdürlükçe belirlenen konularda tez çalışması yaparlar.

Denetmen yardımcılarının üç yıllık stajyerlik dönemine ait diğer yetiştirilme usul ve esasları Genel Müdürlükçe belirlenir.

Yeterlik Sınavından Önce Meslekten Çıkarılma

Madde 32- Temel mesleki Eğitim Kursu sonucunda başarılı olamayanlar ile başarılı olup da refakat çalışmaları sonuçları ve almış oldukları sicil raporlarına göre denetmenlikte başarı gösteremeyeceği anlaşılan veya mesleği ile bağdaşmayan tutum ve davranışları saptanan denetmen yardımcıları, Bakanlıkça öğrenim durumlarına ve derecelerine uygun başka bir göreve atanırlar.

Yapılan sınavlarda başarılı olmakla birlikte, kurs veya refakat çalışması sonunda yeterli bulunmayanlar için bu sınavlara katılmış olmak, re’sen yetki almak veya denetmenliğe atanmak için kazanılmış hak sayılmaz.


Yeterlik Sınavı

Madde 33- Yeterlik sınavı denetmen yardımcılarının görev ve yetki alanlarını ilgilendiren yürürlükteki mevzuat ve uygulamaları ile araştırma, inceleme, teftiş ve soruşturma yöntemlerini öğrenip öğrenmediklerini, mesleğin gerektirdiği diğer bilgi ve nitelikleri kazanıp kazanmadıklarını saptamak için yapılan sınavdır.

Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm olup 19 uncu maddedeki esaslara göre oluşturulacak sınav kurulu tarafından yapılır.”

Yeterlik Sınavına Çağrılma

Madde 34- Milli emlâk denetmen yardımcısı olarak adaylıkta geçen süre dahil üç yıl çalışanlar, Genel Müdürlükçe yeterlik sınavına çağrılırlar. Üç yıllık süreye ücretsiz izinde geçen süreler dahil değildir.”


Yeterlik Sınavı Konuları

Madde 35- Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak aşağıda belirtilen konu gruplarından yapılır.

A) Mevzuat

a)Milli Emlâk Genel Müdürlüğünün görevleri ile ilgili konular.

b) Kanunlar

1)Maliye Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

2)Muhasebe-i Umumiye Kanunu

3)Devlet Memurları Kanunu

4)Devlet İhale Kanunu

5)Harcırah Kanunu

6)Medeni Kanunu

7)Borçlar Kanunu

8)Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun

9)İcra ve İflas Kanunu

10)Kadastro Kanunu

11)Tapu Kanunu

12)Vergi Kanunları (Genel Esaslar)

13)Diğer Kanunların Milli Emlâk’ı ilgilendiren hükümleri.

B) Denetim, İnceleme, Soruşturma ve Memurlar Hakkında Tahkikat Usulleri

1)Milli Emlâk işlemlerinin denetim ve kontrol usulleri

2)Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun 

3) Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu

4)Ceza Muhakemeleri Usulü ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunlarının soruşturma ile ilgili kısımları 

5)Ceza Kanununun memur suçlarına ait hükümleri

C) Günün Ekonomik ve Hukuki Sorunları”


Yeterlik Sınavının Değerlendirilmesi

Madde 36- Yeterlik sınavının yazılı ve sözlü bölümleri sınav kurulunca ayrı ayrı değerlendirilir. Yazılı, sözlü ve genel yetişme notları 100 tam puan üzerinden verilir. Yazılı sınavda konu gruplarının herbirinden ayrı ayrı en az 50 puan alınması ve yazılı sınav ortalaması ile tek not olarak verilen sözlü sınav notunun en az 60 olması zorunludur. Yazılı sınavda başarısız olanlar sözlü sınava alınmazlar.

Başarı derecesi, yazılı ve sözlü notu ile yardımcılık döneminde alınan genel yetişme notunun aritmetik ortalaması alınarak bulunacak nota göre belirlenir.

Genel yetişme notu, Genel Müdürlükçe düzenlenen kurs ve seminerlerde alınan notların ortalaması ile refakatinde çalıştığı Maliye Müfettişleri, Milli Emlak Kontrolörleri ve Milli Emlak Denetmenlerinin haklarında verecekleri mütalaalar da dikkate alınarak çalışkanlığı, verimliliği, becerisi tutum ve davranışları ile kişiliği birlikte değerlendirilmek suretiyle Defterdarca verilecek notun ortalamasından oluşur.

Sınav kurulunda, denetmen yardımcılarının yeterlik yazılı ve sözlü sınav notları ile genel yetişme notuna göre başarı durumları tespit edilir. Sonuçlar başarı sırasına göre bir tutanağa bağlanır.

Yeterlik sınav sonuçları, liste halinde uygun yerlere asılarak duyurulur. Ayrıca Genel Müdürlükçe kazanan adaylara yazılı olarak bildirilir.”


Yeterlik Sınavını Kazanamayanlar

Madde 37- (Değişik:RG-12/07/2007-26580)

Yardımcılık süresi sonunda yapılan yeterlik sınavında başarısız olan denetmen yardımcıları, yeniden yeterlik sınavına alınmazlar.

Yeterlik sınavını kazanamayanlar ile geçerli bir özrü olmaksızın sınava katılmayanlar hiçbir şekilde denetmenliğe atanamazlar ve denetmen yardımcılığı ile ilişikleri kesilerek, Bakanlıkça durumlarına ve derecelerine uygun bir göreve atanırlar.

Milli Emlak Denetmenliğine Atanma

Madde 38- Yeterlik sınavında başarı gösteren Denetmen Yardımcıları Milli Emlak Denetmeni olarak atanırlar. Denetmenler yer değiştirme suretiyle atanmaya tabidirler.”


Denetmenlerin Çalışmaları

Madde 39– Denetmenlerin çalışma programları, merkez, turne ve merkez emri çalışmaları Genel Müdürlükçe belirlenecek ilke ve esaslara göre defterdarlıkça düzenlenir.


Yıllık Çalışma Programı

Madde 40– Denetmenlerin çalışma programları, iş yoğunluğu ve durumu dikkate alınarak yıllık veya 6 aylık olarak hazırlanır.

Çalışma programlarının uygulanması sırasında, il merkezi veya ilçede millî emlâk işlemlerini denetleyen maliye müfettişi veya millî emlâk kontrolörünün bulunması ve bunların talep etmeleri halinde çalışma programı, defterdar veya millî emlâk dairesi başkanı tarafından değiştirilir.


Turne Süresi ve Zamanı

Madde 41-Turne programlarının süresi ve zamanı altı aydan fazla olmamak üzere, ilin iklim şartları ve iş durumu göz önüne alınarak, defterdar veya millî emlâk dairesi başkanının onayıyla belirlenir.

Denetmenler, turne programlarını uygularken, çeşitli nedenlerle programlarına ara vermek zorunda kalırlarsa, programları bu süre kadar uzatılır.


Yıllık Çalışma Sonuçlarının Değerlendirilmesi ve Bildirilmesi

Madde 42-Yıllık çalışma sonuçları, defterdar veya millî emlâk dairesi başkanı tarafından değerlendirilir ve sonuçları takip eden yılın Ocak ayı sonuna kadar Genel Müdürlüğe gönderilir.



Genel Esas

Madde 43-Denetmenler, yaptıkları denetim, inceleme ve soruşturma sonuçlarını, aşağıdaki maddelerde belirtilen raporlarla tesbit ederler.


Cevaplı Rapor

Madde 44 – Cevaplı rapor, millî emlâk servislerinin denetimi sonucu, denetlenen işlemlerle ilgili olarak düzenlenir.

Cevaplı raporlarda;

a) İşlemleri denetlenen memurların adları, soyadları ve memuriyet ünvanları,

b) İşlemlerin, hangi tarihe kadar ve ne ölçüde incelendiği,

c) Hatalı ve noksan görülen hususların, kanunların, tüzüklerin, yönetmeliklerin ve genel tebliğlerin hangi maddeleri ve hükümleriyle ilgili olduğu ve düzeltilme yolları,

d) Mevzuata göre yapılması gereken işlemler ve görüşler,

e) Raporun ilgililerce cevaplandırılma süreleri belirtilir.

Cevaplı raporlar, üç nüsha olarak düzenlenir. İlk iki nüshası, denetlenen birim amirine bir yazıya ekli olarak tebliğ edilir, son nüshası, denetmence saklanır.


Cevaplı raporlar, denetlenen memur ve amirler tarafından sıra ile cevaplandırıldıktan sonra, birinci nüshası, denetmene iade edilir ve ikinci nüsha ise, cevapları ile birlikte serviste “Teftiş Raporları Dosyası”nda saklanır.


Denetmenler, rapora verilen cevapları inceleyerek son görüşlerini yazarlar ve gereği yapılmak üzere defterdarlığa veya millî emlâk dairesi başkanlığına (varsa büro başkanlığına) verirler.

Denetmenler, cevaplı raporların süresinde ve eksiksiz olarak cevaplandırılmasını izlemekle yükümlüdür. Haklı sebebe dayanmaksızın, süresinde cevaplandırılmayan raporlar hakkında, gereği yapılmak üzere defterdarlığa veya millî emlâk dairesi başkanlığına (varsa büro başkanlığına) bilgi verilir.

Servis denetimlerinde, cevaplı rapor düzenlenmesine gerek olmaması halinde durum, bir yazı ile ilgili birim amirine bildirilir. Ayrıca, defterdarlığa veya millî emlâk dairesi başkanlığına (varsa büro başkanlığına) bilgi verilir.


Cevaplı raporu düzenleyen denetmen, herhangi bir sebeple denetmenlikten ayrılmış ise; raporun son görüşü, varsa büro başkanı veya başka bir denetmen tarafından yazılır.

Basit Rapor

Madde 45-Aşağıdaki konular için basit rapor düzenlenir;

a) Defterdarın veya millî emlâk dairesi başkanının incelenmesine gerek gördüğü konular,

b) Denetimlerde cevaplı rapordan ayrı olarak rapora bağlanmasında yarar görülen konular,

c) Mevzuatın uygulanmasında görülen noksanlıklar ve bunların düzeltilmesi yolundaki öneriler.


Basit raporlar, en az üç nüsha olarak düzenlenir, son nüshası denetmence saklanır, diğerleri defterdarlığa veya millî emlâk dairesi başkanlığına (varsa büro başkanlığına ) verilir.


Fezleke ve Soruşturma Raporu

Madde 46-Memurlar hakkında, Memurin Muhakematı Hakkındaki Kanuna göre yapılan soruşturmalar için “Fezleke”, bunun dışında kalanlar için “Soruşturma Raporu” düzenlenir.


Fezleke ve soruşturma raporlarında, soruşturma konuları ve işlenen suçların unsurları ile sanıkları ve sanıklar hakkında hangi kanun hükümlerine göre takibat yapılması gerektiği; suçun tesbit edilmemesi halinde, muhakemenin men’ine veya suçun mevcut olmaması nedeniyle karar alınmasına mahal olmadığı talep edilir ve sebepleri belirtilir.


Fezleke ve soruşturma raporları, aslı kanunen verilmesi gereken makamlara gönderilmek üzere yeteri sayıda düzenlenip defterdarlığa veya millî emlâk dairesi başkanlığına (varsa büro başkanlığına) bir yazı ekinde sunulur.


Genel Kuruluş Raporu

Madde 47- Genel kuruluş raporu, aşağıdaki hususları kapsayacak şekilde düzenlenir;

a) İş hacmi, taşınmaz mal sayısı ve yüzölçümü, son bir yıl içinde yapılan ihale sayısı, tahakkuk ve tahsil edilen son üç yıllık millî emlâk gelirleri ve gerekli görülen diğer bilgiler,

b) Personelin sayı ve nitelik yönünden yeterli olup olmadığı,

c) İşyerinin hizmetin yürütülmesine elverişli olup olmadığı,

d) Demirbaş, döşeme, kırtasiye ve benzeri çalışma araç ve gereçlerinin ihtiyacı karşılamaya yeterli olup olmadığı,

e) Defterdarlığa veya milli emlâk dairesi başkanlığına intikal ettirilmesinde yarar görülen diğer bilgiler.


Genel kuruluş raporu denetlenen her birim için, yeter sayıda düzenlenir ve defterdarlığa veya millî emlâk dairesi başkanlığına (varsa büro başkanlığına) sunulur.


Resmi Mühür ve Kimlik Belgesi

Madde 48–Denetmenlere müteselsil sıra numarası taşıyan resmi mühür ile şekli ve muhteviyatı Genel Müdürlükçe belirlenen kimlik belgesi verilir. Kimlik belgeleri Genel Müdür tarafından imzalanır. Resmi mühür ve kimlik belgeleri zimmetle denetmene teslim edilir. Görevlerinden her ne suretle olursa olsun ayrılan denetmenler, mühür ve belgelerini Genel Müdürlüğe iade etmek zorundadır.

Görevinden aylıksız izinli sayılmak suretiyle ayrılan denetmenlerin mühür ve kimlik belgeleri defterdarlıkta muhafaza edilir ve aylıksız izin sonunda ilgililere zimmetle geri verilir

Diğer sebeplerle görevlerinden ayrılan denetmenlerin kimlikleri defterdarlıklarca derhal Genel Müdürlüğe iptal edilmek üzere gönderilir.


İzin Kullanılması ve Hastalık Halleri

Madde 49- Denetmenler, Devlet Memurları Kanununa göre aldıkları izinleri, bu izinlere hangi gün başladıklarını ve göreve dönüş tarihlerini defterdarlığa veya millî emlâk dairesi başkanlığına ya da ekip başkanına yazı ile bildirirler.


Demirbaş

Madde 50- Denetmenler, kendilerine demirbaş olarak verilen eşyayı itina ile kullanmak, saklamak ve meslekten ayrılışlarında iade etmek zorundadır.


Çalışma ve Hakediş Cetveli, Yolluk Bildirimi

Madde 51- Denetmenlerin, çalışma ve hakediş durumları, aylık olarak düzenlenecek çalışma ve hakediş cetvellerinde gösterilir.


Çalışma ve Hakediş Cetvellerinin Gönderilmesi

Madde 52- Her aya ait çalışma ve hakediş cetvelleri, yolluk ve çeşitli giderler için düzenlenecek bildirimlerle birlikte, takip eden aybaşından itibaren yedi gün içinde, defterdarlığa veya millî emlâk dairesi başkanlığına (varsa büro başkanlığına) verilir.


Evrak Kayıt Defteri

Madde 53- Millî emlâk denetmenleri, aldıkları yazılarla, yazdıkları raporların, fezlekelerin ve yazıların kaydedilmesinde, bir evrak kayıt defteri kullanırlar. Defterin ilk bölümüne alınan yazılar, ikinci bölümüne yazılan yazılar ve üçüncü bölümüne raporlar ve fezlekeler, yılbaşından başlamak üzere, ayrı ayrı ve müteselsilen numara verilerek kaydedilir.


Yetki

Madde 54- Millî Emlâk Genel Müdürlüğü, denetmenlerin bu Yönetmelikte yer alan çalışma usul ve esaslarına ilişkin gerekli düzenlemeleri yönergelerle yapmaya yetkilidir.


Geçici Madde 1- Halen denetmen ve denetmen yardımcılığı kadrolarında görev yapmakta olanlar 22/7/1998 tarihli ve 4369 sayılı Kanunun yürürlüğe girdiği 29/7/1998 tarihinden itibaren üç yıl içerisinde açılacak olan yeterlik sınavına bir defa katılabilirler. Denetmen yardımcılığı kadrolarında görev yapanlara yeterlik sınavına girmeleri için en az bir yıl süre verilir.


Geçici Madde 2- 22/7/1998 tarihli ve 4369 sayılı kanunun 85 inci maddesi ile kurulan Maliye Yüksek Eğitim Merkezi Başkanlığı  faaliyete geçinceye kadar eğitimle ilgili olarak mevcut Yönetmelik hükümleri uygulanır. 


Geçici Madde 3 – 4369 Sayılı Kanunun geçici 4 üncü maddesi uyarınca yeterlik sınavına katılıp başarılı olamayanlar hakkında bu Yönetmeliğin 37 nci maddesi hükmü uygulanmaz.”


Kaldırılan Hükümler

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin, 22 inci maddesinin son fıkrası ile 23 üncü maddesinin son fıkrası ve 31 inci maddesinin 4 üncü fıkrasındaki “Bu süre içinde düzenledikleri raporlara, okuyanlarca 10 tam not üzerinden verilen rapor notu durumlarının değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulur” ifadesi, yürürlükten kaldırılmıştır.


Yürürlükten Kaldırma

Madde 55- 13 Ocak 1994 tarih ve 21817 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Emlâk Genel Müdürlüğü Millî Emlâk Denetmeklerinin Görev, Yetki, Çalışma ve Atama Usulüne İlişkin Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.


Yürürlük

Madde 56- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.


Yürütme

Madde 57- Bu Yönetmelik hükümlerini Maliye Bakanı yürütür.




Geri Dön