24 / 04 / 2024

Milli emlak kamulaştırma işlemleri!

Milli emlak kamulaştırma işlemleri!

Milli emlak, devlete ait olan taşınır ve taşınmaz mallara deniyor. Milli emlak taşınmazlarının tasarruf işlemleri ile ilgili esaslara yönetmelikler ve tebliğlerde yer veriliyor. İşte, milli emlak kamulaştırma işlemleri!



Milli emlak kamulaştırma işlemleri!

Kamu malları ve hakların bütünü,devlete ait olan taşınır ve taşınmaz malların tümüne milli emlak deniyor. Milli emlak taşınmazlarının tasarruf işlemleri ile ilgili esaslar, kanun, yönetmelik ve tebliğler ile açıklanıyor.


Milli emlak taşınmazlarıyla ilgili olarak tapu sicilinde işlem yapmaya, illerde defterdar veya görevlendireceği memur, ilçelerde malmüdürleri yetkili oluyor. Peki, milli emlak kamulaştırma süreci nasıl işler?


Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmazların, kaynakların ve irtifak haklarının bedeli peşin veya bazı hallerde taksitle ödenmek kaydıyla belirli esas ve usuller çerçevesinde anlaşarak ya da zorla alınmasına kamulaştırma (istimlak) deniliyor. 


Anayasanın 46 ncı maddesinde; "Devlet ve k​amu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmazların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmaya yetkilidir." hükmüne yer verilmiş, müteakip fıkralarında da hangi hallerde ve ne şekilde taksitlendirme yapılabileceği belirtilmiştir. Kamulaştırma işlemleri ile ilgili ayrıntılı hükümler 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununda yer alıyor.


2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 3. maddesinde "İdareler, Kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak haklarını; Bedellerini nakden ve peşin olarak ödemek suretiyle kamulaştırma yapabilirler" 



Arsam 2b mi?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön