26 / 04 / 2024

Milli emlak satın alma işlemleri!

Milli emlak satın alma işlemleri!

Milli emlak satın alma işlemleri, Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesinde yer alıyor. Milli emlak satışları açık teklif usulüyle yapılabiliyor. İşte milli emlak satın alma hükümleri...



Milli emlak satın alma işlemleri!

Devlet, görevlerini yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu taşınır ve taşınmazları, özel şahıslar gibi satın alma suretiyle elde edebiliyor. Ancak Devlet, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinden farklı bir satın alma prosedürüne tabi tutuluyor.


Yani, Devlet mal satın almak için özel kişilerden farklı bazı işlemler yapmak zorunda oluyor.


Devlet kamu hizmetlerinin görülmesi için mal satın almak istediğinde bu işlemin hukuken geçerli olabilmesi, ihale mevzuatına uygun hareket edilmesine bağlıdır.


Devletin ya da onu temsil eden ajanların istediği zaman istediği kişilerden istediği şekilde mal satın almaları söz konusu değildir.


Devletin satın alma yolu ile mal edinmesinde gerçek ya da özel hukuk tüzel kişisinin de rızası vardır. Yani bir zorlama yoktur. Devletin mal satın almasında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanır.


4734 sayılı Kanun kapsamına giren idareler, Kanunda belirtilen şekil ve şartlarla bedel takdiri yöntemi ile mal edinebilirler.


2886 sayılı Devlet İhale Kanunu

Açık teklif usulü ile yapılabilecek ihaleler:

Madde 45 – Bu Kanunun 1 inci maddesinde yazılı işlerden, tahmin edilen bedeli her yıl Genel Bütçe Kanunu ile tespit edilecek tutarı geçmeyen ihaleler açık teklif usulüyle yapılabilir.


Milli emlak satın alma dilekçesi!


Geri Dön