17 / 04 / 2024

Milli emlak tapusunda öncelik hakkı!

Milli emlak tapusunda öncelik hakkı!

Milli emlakta öncelikli alım hakkı nedir? Milli emlakta öncelikli alım hakkına kimler sahip? Öncelikli alım hakkının kullanılması için öngörülen koşul nedir? İşte milli emlak ile ilgili sorularınızın yanıtı...



Milli emlak tapusunda öncelik hakkı!

Milli emlakta öncelikli alım hakkı nedir? Milli emlakta öncelikli alım hakkına kimler sahip? Öncelikli alım hakkının kullanılması için öngörülen koşul nedir? Gibi sorularınızın yanıtı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sayfasında açıklanıyor.


Milli emlak tapusunda öncelikli alım hakkı..

31/12/2002 tarihinden önce Hazineye ait tarım arazilerini kullananlardan, doğrudan satış hakkından yararlanamamış olanlar veya bunların kanuni mirasçıları taşınmazı fiilen kullanmaları ve bu hususun İdarece belirlenmiş olması koşuluyla, ihale yoluyla satışa çıkarılan tarım arazilerini öncelikli alım hakkına sahiptirler.


Öncelikli alım hakkının kullanılması için öngörülen koşul nedir?

4070 sayılı Kanunun 9 ve geçici 2 nci maddeleri uyarınca tarım arazilerinin satışı sırasında öncelikli alım hakkının kullanılabilmesi için, hak sahibi kişinin başvuru süresi içinde, ilgili defterdarlık veya malmüdürlüğüne müracaat etmiş olması gerekmektedir.


Öncelikli alım hakkına sahip kişi ihale yolu ile yapılan satışa katılma zorunluluğu varmıdır? Işlemler nasıl tamamlanır?

Öncelikli alım hakkına sahip kişi ihale yolu ile yapılan satışa katılma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak; Öncelikli alım hakkı olan kişiler ihaleye katılsın veya katılmasın, ihale; ihale yetkilisince onaylanmadan önce kendilerine yedi gün içinde yapılacak tebligat üzerine, onbeş gün içinde ihale bedelinin tamamını veya en az dörtte birini yatırmaları, kalan tutarı ise peşinatın ödenmesini izleyen en çok iki yıl içinde taksitle ödeyeceklerini örneği (Ek- 16) da yer alan "4070 Sayılı Kanun Uyarınca Taksitle Satışı Yapılan Hazine Taşınmazlarına Ait Satış Sözleşmesi" ile taahhüt etmeleri halinde, ihale öncelikli alım hakkı sahibine, öncelikli alım hakkı sahibinin birden fazla olması halinde ise satış veraset ilamında gösterilen hisseleri oranında yapılacak ve bu durum üzerinde ihale kalan istekliye bildirilecektir.


Öncelikli alım hakkı sahibi, bu süre içinde üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmez ise üzerinde ihale kalan istekliye 2886 sayılı Kanun hükümlerine göre tebligat yapılarak işlemler tamamlanacaktır.


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön