24 / 04 / 2024

Mimar Garabet Balyan'a anıt mezar yapılıyor!

Mimar Garabet Balyan'a anıt mezar yapılıyor!

Çoğu İstanbul'da 100'e yakın tarihi yapının mimarı olan ve "İşin Ehli" diye bilinen Garabet Balyan'a, Osmanlı tuğralı anıt mezar yapılıyor.



Çoğu İstanbul'da 100'e yakın tarihi yapının mimarı olan ve "İşin Ehli" diye bilinen Garabet Balyan'a, Osmanlı tuğralı anıt mezar yapılıyor


Dolmabahçe Sarayı, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSU) ve Gümüşsuyu Askeri Hastanesi gibi birçok tarihi yapının mimarı olan ve mezar taşları Kartal'da bir şantiyede bulunan Garabet Balyan'a anıt mezar yapılıyor. Bağlarbaşı Surp Garabet Ermeni Mezarlığı'nda yeniden yapılacak mezarda Osmanlı tuğrası olacak. 


İLKBAHARA KADAR HAZIR 

Süreç, "İşin Ehli" diye bilinen mimar Garabet Balyan'ın mezar taşlarının İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kartal'daki şantiyesinde bulunmasıyla başladı. Aynı yerde üzerinde Ermenice yazılı olan ancak tam olarak okunamayan farklı mezar taşları ve kitabeler de bulundu. Bu gelişme üzerine Hayrat Canlandıran ve Araştıran Mimar ve Mühendisler Dayanışma Derneği'nin (HAYCAR) girişimleriyle bir anıt mezar projesi geliştirildi. Projenin mimarı Tavit Aynalı oldu. 6 metre boyu, 6 metre genişliği olacak mezarla ilgili projeyi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş onayladı. Mezarın yapımı için gerekli tüm izinler alındı. Bağlarbaşı Surp Garabet Ermeni Mezarlığı'ndaki Balyan ailesinin mezarının yapımı için temel atıldı ve lahitler kaldırıldı. Anıt mezarın masrafını, yurtdışında yaşayan işadamları Hagop ve Hraç Kırmızıyan kardeşler karşılayacak. Anıt mezar ilkbahara kadar tamamlanacak. 


KENDİ ESERİNDEN İLHAM 

Aynalı, "Balyanlar'ın eseri olan Beşiktaş Meryemana Kilisesi'nin Horan (Sunak) bölümünden ilham aldık. Tamamı mermerden yapılacak. Girişte 3 metrelik tek parça mermerden sütunlar, arkada ayrı bir grup sütun ve üzerine yerleşecek kubbe ile kemerden oluşuyor. Arka bölümde yer alacak blok mermerlerde, Ermenice olarak Balyan Ailesinin eserleri yazılacak. Diğer tarafta ise Osmanlı tuğrası yer alacak" dedi. 


Sabah


Geri Dön