23 / 04 / 2024

Mimar Halid Tadmori'nin Sultanın Taç İncisi Beyrut sergisi Pendik'te!

Mimar Halid Tadmori'nin Sultanın Taç İncisi Beyrut sergisi Pendik'te!

Lübnanlı Prof. Dr. Mimar Halid Tadmori, “Sultanın Taç İncisi Beyrut”u anlatan fotoğraf sergisiyle Sultan Abdülhamit Han döneminin Beyrut’una ışık tutuyor. Pendik Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi, önemli bir tarihi sergiye ev sahipliği yapıyor.



Sultan Abdülhamit Han Dönemindeki Beyrut’u anlatan Prof. Dr. Mimar Halid Tadmori’ne ait “Sultanın Taç İncisi Beyrut: İstanbul’dan Lübnan’a Uzanan Şehir Modernleşme Çağı” isimli fotoğraf sergisi açıldı. Dönemin eserlerini ve yaşamı belgeleyen 50 tarihi fotoğrafın yer aldığı sergide,  Sultan Abdülhamit Han’ın Baş Tacı Lübnan ve bu tacın incisi Beyrut’taki görkemli yaşam gözler önüne seriliyor. Dönemin Beyrut’una na ait meydanlardan devlet binalarına, istasyonlardan yollara çeşitli görüntülerin fotoğrafları, tarihe de ışık tutuyor.  İçlerinde en eskisi 1863'te  çekilmiş fotoğraf, faytonlar için yapılan bir yolu görüntülemiş. Dikkat çeken fotoğraflar arasında 1797 Abdülhamid Han için yapılmış bir saat kulesi de yer alıyor. Açılışta konuşan Prof. Dr. Mimar Halid Tadmori, Abdülhamid Han’ın Beyrut’a yatırımlarının oldukça fazla olduğunu, bu durumdan etkilenen dönemin Alman İmparatoru Wilhelm’in “Beyrut, Sultan’ın tacının incilerinden biri” dediğini söyledi.


Serginin açılışını gerçekleştiren Belediye Başkanı Kenan Şahin, Prof. Dr. Mimar Halid Tadmori teşekkür ederek, “Bu sergi sayesinde değerlerimizle bir kez daha buluşmuş olduk. Aynı zamanda Abdülhamid Han gibi deha bir şahsiyeti anmış olduk. Pendiklileri bu tür sergilerle buluşturmaya devam edeceğiz” dedi. Pendik Kaymakamı Osman Tunç da sergiden oldukça etkilendiğini ifade ederek, “Abdülhamin Han’ın neleri nasıl başardığını bu sergide bir kez daha görebiliyoruz” dedi.


Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’ndeki sergi, 26 Ekim’e kadar sanatseverlerin ve tarih meraklılarının ziyaretine açık kalacak.


Halid Tadmori kimdir?


Lübnan doğumlu Prof. Dr. Tadmori, 21 Mayıs 2014 tarihinde TÜRKSAVTürk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfınca açıklanan "18. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri"ndeTürkiye’den ve  dünyadan ödüle layık görülen 5 kişiden biridir. 2008 yılında Türkiye Beyrut Büyükelçiliğine sunduğu bir proje üzerine Lübnan’da bulunan Türk Eserlerin Sayımı ve Envanterini hazırladı. 2009 yıl sonucunda ülkede 1170 tarihi eser tespit ederek çalışmayı tamamladı. Sadece Lübnan’da değil, Ortadoğu ve Arap ülkelerinde de Türk eserleri üzerindeçalışmalar yürüten Tadmori, Türkiye Tarihi Kentler Birliği'nin teklifi üzerinde "Yakındoğu'da Yaşayan Türk Mimari Mirasımız: 13 Arap Ülkesinden 100 Eser" adlı serginin de hazırlıklarını tamamladı. AçılışıKasım 2014’te Antalya’da YAPEX Restorasyon Fuarında gerçekleşecek.


Pendik Belediyesi


Geri Dön