25 / 04 / 2024

Mimar Odaları, İnciraltı Planı için Danıştay'a başvurdu!

Mimar Odaları, İnciraltı Planı için Danıştay'a başvurdu!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, İzmir İnciraltı turizm merkezi 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı revizyonunun, şehircilik esasları ve planlama ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştaya başvurdukları bildirildi



TMMOB  İzmir  İl Koordinasyon Kurulu (İKK), İzmir İnciraltı turizm merkezinin 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planının yargıya taşınmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Ferdan Çiftçi, kurula bağlı 20 oda adına yaptığı basın açıklamasında, 3 Nisan 2009 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan ve 20 Nisan 2009 tarihinde Belediye Başkanlığı ilan panosunda askıya çıkarılan İzmir İnciraltı turizm merkezi 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı revizyonuyla ilgili itiraz edildiğini, ancak bu itirazdan bir sonuç alınamadığını söyledi.

"Bunun üzerine TMMOB Şehir Plancıları Odası ve TMMOB Mimarlar Odası konuyu yargı a taşımak zorunda kalmışlardır" diyen Çiftçi, bunu, sadece iki odanın değil, İl Koordinasyon Kurulu'nun davası olarak algılamak gerektiğini söyledi. Planın katılımcı bir anlayışla yapılmadığını, plan süreciyle ilgili bilgilerin, ilgili kesimlere verilmediğini ifade eden Çiftçi,planda açıklık getirilmemiş pek çok konu olduğunu iddia etti.

Planla önerilen hafif raylı sisteme ilişkin bir açıklama yapılmadığını, kentin metro sistemiyle ilişkilendirilip ilişkilendirilmediğinin belirsiz olduğunu kaydeden Çiftçi, termal alanlarla ilgili yeterli etüt çalışması yapılmadığını öne sürdü. Çİftçi, şu görüşleri dile getirdi: "Plan açıklama raporunda, planlama alanının jeolojik durumuna ilişkin
kısa bir bölüm yer almasına karşın, jeolojik açıdan hareketli olan bu bölgede ne tür önlemler alınması gerektiği konusuna yer verilmemiştir. Bunun plana yansımasının ne şekilde olacağı saptanamamıştır. Oysa bu ölçekteki bir planda kaynakların korunmasına yönelik esasların tanımlanması gerekir. Rapordan anlaşılacağı üzere gerekli jeolojik etütler yapılmadan plan kararları geliştirilmiştir. Bütün bunlar göz önüne alındığında, İzmir İnciraltı turizm merkezi 1/25.000 ölçekli çevre düzeni planı revizyonu şehircilik esasları ve planlama etkilerine aykırıdır."

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Başkanı Tolga Çilingir de İnciraltı bölgesinin 1989'da turizm merkezi ilan edilmesiyle başlayan süreci adım adım değerlendirdi. Planla ilgili çelişkilerin nereden kaynaklandığını, bunun bilinçli veya farkında olmadan yapılmış olabileceğini söyledi.
AA


Geri Dön