24 / 04 / 2024

Mimar Odası’na belediye incelemesi!

Mimar Odası’na belediye incelemesi!

Mimarlar Odası’nın Karaköy’deki İstanbul binasının kaçak olduğu iddiası tartışma yarattı. Basındaki haberleri ihbar kabul eden Beyoğlu Belediyesi geçtiğimiz günlerde binaya giderek incelemelerde bulundu, tutanak hazırladı.



Mimarlar Odası’nın Karaköy’deki İstanbul binasının kaçak olduğu iddiası tartışma yarattı.


Basında yer alan haberleri ihbar kabul eden Beyoğlu Belediyesi geçtiğimiz pazartesi ve salı günü binaya giderek incelemelerde bulundu, tutanak hazırladı. Binanın kaçak olmadığını, ruhsatları olduğunu belirten Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “Biz 2009’da iskanlı bir bina satın aldık. Tadilat yapıldıktan sonra 2010’da Beyoğlu Belediyesi’nden ruhsat aldık. Binada 250 kişilik bir konferans salonu planlandı ama mali yetersizlik nedeniyle yapılmadı. Bu alan bitmediği için yeni iskana başvurmadık. Ancak bu binayı kaçak yapmaz, çünkü ruhsatımız mevcut. Ruhsat süremiz 7 Temmuz’da doluyor. O tarihe kadar konferans salonunun yapamayacağız için  başvuruda bulunup 5 yıllık ek süremizi alacağız” dedi.


İtiraz edilecek


Binada yer alan restoranın ruhsatsız olduğunu iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Muhcu, Beyoğlu Belediyesi’nce işletme ruhsatı verildiğini kaydetti. Basında kaçak yapılarla ilgili çok sık haberler yer aldığını, ancak hiçbirinin ihbar kabul edilmezken, Mimarlar Odası için farklı bir uygulama yapıldığını belirten Muhcu, yapılan inceleme sonrası belediye tarafından hazırlanan tutanağın da taraflı olduğunu iddia etti. Tutanağa itiraz edeceklerini ve gerekli olursa dava açacaklarını belirten Muhcu, “Bina dış cephe çıkmasında fazla var diyorlar. Ama bu binayı biz hazır aldık ve bu şekli ile yine aynı belediye iskan vermişti. Biz sadece bina içinde tadilat yaptık. Yükseklik ile ilgili de bir ihlal var diyorlar ama tutanakta yazan rakamlar gerçek değil. Saray sendromu ile yönetmeliklere, hukuka aykırı davranıyorlar” diye konuştu.


İtibarsızlaştırma


Mimarlar Odası’na karşı itibarsızlaştırma çalışmaları yapıldığını belirten Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Sami Yılmaztürk, binalarında imar hukukuna aykırı hiçbir işlem olmadığını ifade etti. Mimarlar Odası’nın devam eden 200’e yakın davası olduğunu belirten Yılmaztürk, 3. köprü, 3. havalimanı gibi projelere olan itirazları nedeniyle bu durumla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.  Binayı daha önce İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın da ziyaret ettiğini hatırlatan Eyüp Muhcu, “Kadir Topbaş birçok kez binamıza geldi ve bizi tebrik etti. Şimdi binanın ‘kaçak’ olduğu iddiasının amacı Mimarlar Odası’na zarar vermek” dedi. Binada inceleme yaptıklarını doğrulayan Beyoğlu Belediyesi yetkilileri ise, tutanakla ilgili detaylı bilgi vermekten kaçındı.


Suç duyurusu ve tazminat davası


MİMARLAR Odası dün yaptığı açıklamada, Star Gazetesi yazarı Yiğit Bulut hakkında suç duyurusunda bulunulduğu, Star ve Yeni Akit gazeteleri için de tazminat davası açılacağı belirtildi. Açıklamada, özetle şöyle denildi: “Siyasi bir saldırı niteliğindeki bu haberlerde yer verilen iddiaların tümü gerçek dışıdır. Mimarlar Odası’nın gelir ve giderleri kuruluş yasası ile belirlenmiştir. Odamızın yasa ve yönetmeliklerinde tariflenen dışında gelir elde etmesi ve harcamada bulunması mümkün değildir. Kamu kurumu niteliğindeki meslek örgütlerinin denetimleri, genel kurullarında belirlenen denetim organlarınca yapılmakta, hukuksal denetimi ise yargı organları tarafından yerine getirilmektedir.”



Hürriyet





Geri Dön