19 / 03 / 2024

Mimar sinan İzmir'de anıldı

Mimar sinan İzmir'de anıldı


Mimar Sinan, 421. ölüm yıl dönümünde TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.



 

TMMOB Mimarlar Odası  İzmir  Şubesi yönetim kurulu üyeleri ve Mimar Sinan İlköğretim Okulu öğrencilerinin katıldığı törende, Konak'taki Mimar Sinan Anıtı'na çelenk konularak saygı duruşunda bulunuldu.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, törende yaptığı konuşmada, Mimar Sinan'ın üstlendiği rolle, Türk toplumunun ortak bilinci ve var oluşunun simgelerinden biri olduğunu belirtti.

Yapıtlarıyla yaşadığı dönemde kentlerin oluşumlarını yönlendiren Mimar Sinan'ın ölümünden yüzyıllar sonra bile bugünkü Türk mimarlığına model oluşturmaya devam ettiğini, ancak bunun büyük ölçüde salt kopyalamadan öteye gitmediğini ifade eden Topal, ilerleme ve gelişme tutkusundan yoksun bir tasarım ve çevre anlayışının, kentleri yaşanması zor, sıkışık yapı yığınları haline dönüştürdüğünü kaydetti.

Topal, Mimar Sinan'ın öğretisinin kopyalamayı değil, anlamayı, yorumlamayı ve geliştirmeyi vurguladığına işaret ederek, şöyle konuştu: "Sinan'ın varlığı ile küresel ölçekte zenginleşen ulusal mimarlık kent ve çevre kültürümüzün, ondan 500 yıl sonra cahil ve popülist bir vahşi rant anlayışıyla yok edilmesine göz yummaya hakkımız olmamalıdır. Mimar ve şehircilerimizin olduğu kadar halkımızın da Sinan'dan hala öğrenebileceği çok şey var. Onun, meslek, çevre ve insan sevgisiyle oluşturduğu, araştırarak, öğrenerek ve kendini yenileyerek mükemmele erişme ilkesi, ancak toplumsal kültürümüzün uyulması gereken vazgeçilmez ana kuralı olarak saptandığı zaman kentlerimizde daha akılcı, daha insancıl, toplumla daha uyumlu ve nitelikli yaşam çevreleri
oluşturulabilecektir."


Geri Dön