19 / 04 / 2024

Mimar Sinan'ın hamamı 3 milyon dolara satılık

Mimar Sinan'ın hamamı 3 milyon dolara satılık

Mimar Sinan tarafından yapılan, ardından Yahudi geleneklerine göre yorumlanan Balat'taki Cibali Ayakapı Hamamı 3 milyon $'a satışa çıkarıldı



İstanbul Balat'ta bulunan ve 1582 yılında 3. Murad'ın annesi Nurbanu Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan, daha sonra ise bölgede yaşayan yoğun gayrimüslim nüfusu nedeniyle Yahudi Hamamına dönüştürülen Cibali Ayakapı Hamamı 3 milyon dolara satılığa çıkarıldı. 1969 yılından bu yana Hasan Yıldırım adlı şahsa ait olan özel mülkiyetli hamamın satış ve pazarlamasını Remax Partner ofisi yapacak. Hamamın sahibinin eseri korunmak istemesine rağmen yatırım yapamadığı bu nedenle de eseri koruyabilecek yatırımcılar aradığı öğrenildi. Remax Partner Ofisinden Okan Aksudoğan, röleve çalışması yapılması gereken yapıyı müze ya da sanat galerisi amaçlı kullanacaklara satmak istediklerini belirtti. Aksudoğan müzecilikle ilgilenen şirketlerle de bağlantıya geçeceklerini kaydetti. Bazı kaynaklarda Havuzlu Hamam olarak da geçen Cibali Ayakapı Hamamı'nın 19. yüzyılın sonlarına kadar bu amaçla kullanıldığı daha sıonra ise bölgede sanayi ve depolama faaliyetlerini artmasıyla birlikte hamam niteliğini kaybettiği biliniyor. Yapı halen kereste deposu olarak kullanılıyor.

Sadece erkekler kullanıyordu
Osmanlı dönemindeki hamamlar hem kadın hem de erkeklerin kullanabileceği şekilde yapılıyordu. Ancak büyük hamamların çok fazla su sarfiyatı yapması nedeniyle sadece kadın veya erkekler için küçük hamamlar yapıldı. Ayakapı Hamamı'nı da sadece erkeklerin kullandığı biliniyor.
Dilek Taş/Sabah


Geri Dön