23 / 04 / 2024

Mimar Sinan'ın sergisi Londra'da gerçekleşecek!

Mimar Sinan'ın sergisi Londra'da gerçekleşecek!

Mimar Sinan'ın külliye inşaatından şehir altyapısına, seramik kullanımından detaylardaki ustalığına uzanan farklı konulardaki mimari dehası beş asır sonra mercek altına alınıyor. ''The First Starchitect" başlıklı sergi, Londra Building Center'da gerçekleşecek.



Mimar Sinan'ın külliye inşaatından şehir altyapısına, seramik kullanımından detaylardaki ustalığına uzanan farklı konulardaki mimari dehası beş asır sonra mercek altına alınıyor. Mekan, Londra Building Center. 


"Sinan: The First Starchitect" başlıklı sergi, XV. Yüzyıl Osmanlı mimarı Sinan'ın yapı sanatındaki ustalığına bir keşif yolculuğu niteliğinde. 


Teknolojiyi arkalarına alan günümüz mimarları, malzemeye mümkün olan her formu verip, gün geçtikçe daha yüksek daha büyük binalar tasarlarken, 500 yıl önce yaptığı yapılar bugün bile dillerden düşmeyen Mimar Sinan tarihteki ilk "starchitect" yani "yıldız mimar" olarak kendine hayran bırakmaya devam ediyor. 


Kasım 2015'te Turkishceramics ve İngiltere'nin önde gelen haftalık mimarlık dergilerinden The Architect's Journal Book, bir İngiliz mimarlar grubunu Mimar Sinan'ın eserlerini araştırmak üzere önce İstanbul'a, sonra Edirne'ye götürdü. 

Araştırma sonunda bir kitap basıldı ve London Building Center'da bir sergi açıldı. 


Sergide, tarihi İstanbul siluetinin arkasındaki Mimar Sinan'ın dünyasına, çağımızın önde gelen mimarları ve yazarlarının katkıları ile giriş sağlanmış. 


Sinan, tarihi İstanbul siluetini kubbe ve minareleri ile belirlemiş. Mühendislik alanındaki bilgi ve becerisi ile tasarladığı kemerli köprüleri de ünlü. Yapıtları bugün hala sağlam ve kullanılabilir durumda. 


Günümüzde Sinan'ın yapılarındaki özellikler, modern sürdürebilir şehir tasarımının esası olmakla birlikte, Sinan dünyada hak ettiği üne yeterince kavuşamamış bir deha... 


Serginin amacı, zamanın ünlü mimarını, günümüze taşımak ve genç mimarlara tanıtmaktı. 


Sinan'ın dünyasını ve eserlerini inceleyen sergi geçtiğimiz günlerde sona erdi. Yolu Londra'ya düşenler sergiyi gezmiş olabilirler. 


Antakya Müze Oteli Projesi Venedik'te Emre Arolat Architecture, Antakya Müze Oteli'ni anlatan Arcstrataantioch projesi ile Venedik Bienali 15. Uluslararası Mimarlık Sergisi kapsamında Palazzo Bambo'da düzenlenen "Time Space Existence" sergisinde yer alacak. 

Sergide Antakya'da Hıristiyan dünyasının önemli hac noktalarından biri olan St. Pierre Kilisesi'ne yakın bir konumda yer alan ve 2010 yılında tasarımına başlanan Antakya Müze Oteli projesinin farklı aşamaları konu ediliyor. 


Bu bilgileri Maison Française dergisi Haziran 2016 sayısından aktardım. Dergi sevdiğim bir dergi; dekorasyon, mimarlık ve tasarım konularında kaliteli haber ve tanıtımlara yer veriyor, yıllardır takipteyim. 


İyi şeylere göz gezdirmek göz terbiyemizi geliştiriyor. Dergiler ile idare ediyoruz, zira kasaba ve şehirlerimiz ne yazık ki göz terbiyesinden yoksun bırakıyor. 

 

Mimarlık, çok önemli bir meslek... Sorumluluğu çok fazla, mimarlara "kentlerin doktorları" denilebilir. 


Dünyadaki güzel ve özel kentler iyi mimarlar ve şehirciler ile var olmuşlardır. Paris ve Haussmann akla geliyor öncelikle... 

III. Napolyon tarafından görevlendirilen Vali Haussmann, Paris'i baştan yaratıp bugünkü yapısına kavuşturdu. 


Bulvarları, geniş cadde ve sokakları ve altyapı düzenlemeleri ile hem işlevsellik hem de estetik bakımından eşsiz bir kent Paris... 


Bulvarların kesiştiği noktalarda simgesel yapılar ile kent modern bir kimliğe kavuşmuş. 

İzmir'den Paris'e bir düşünce köprüsü inşa edelim. 


Kentsel planlamanın yaşam kalitesi ve turizm üzerindeki etkisinin ve gücünün farkında olalım. 




Ayşe TATARİ/Milliyet Ege 


Geri Dön