25 / 04 / 2024

Mimar Sunay ve Günay Erdem kardeşler İzlanda'da birinci oldu

Mimar Sunay ve Günay Erdem kardeşler İzlanda'da birinci oldu

Türk mimar kardeşler İzlanda'dan birincilikle döndü



Sunay ve Günay Erdem, hiç görmeden ruhuna girmeyi başardıkları İzlanda Reykjavik'te açılan kentsel tasarım yarışmasından birincilikle döndüler. Türk birinciler, İzlandalıları bile şaşırttı. Biri mimar, diğeri peyzaj mimarı olan Sunay ve Günay Erdem, İstanbul'un her yerinde imzası olan ünlü mimar Balyan kardeşlerin “modern yorumu” olma yolunda hızla ilerliyor. Uluslararası alanda projeler yapan Erdem kardeşlerle büyük ödülü konuştuk.

nkara'da mimari projeler üzerine çalışan peyzaj mimarı Sunay Erdem 38, mimar kardeşi Günay Erdem ise 31 yaşında.  Ankara  Üniversitesi'ni bitirdikten sonra birlikte çalışmaya başlayan kardeşler “Piyasa mimarı olmamak” için gözlerini yurt dışına dikti. Erdem kardeşler, birçok yarışmaya katıldılar ve dünyanın ünlü mimarlarıyla mücadele ettiler. Bir yandan da Edirne Hızlı Tren Garı projesi gibi projelere imza atarak yollarında ilerlediler. Haziran ayında gördükleri bir ilan iki kardeşi de çok heyecanlandırdı. İzlanda Reykjavik'te “Eski liman ve Orfirisey Uluslararası Kentsel Tasarım Yarışması” açılmıştı. İzlandalılarla birlikte yabancılara da B kategorisinde yarışma hakkı tanınıyordu. İki kardeş İzlanda fikrini ilginç bulunca kolladı sıvadılar. Ancak gitmek istedikleri İzlanda'ya uçak bileti fiyatı bile fazla gelince çareyi internete ve kitaplara danışmakta buldular.

AYLAR SÜREN ÇALIŞMA

Kutuplara en yakın başkent olan Reykjavik için internet üzerinden görüntülere girmekten kütüphanelere gidip bulabildikleri her eseri okumaya kadar işi götürdüler. Aylar süren çalışma sonucu Sunay Erdem şunları anlatıyor: “Sadece kitaplarla yetinmedik. Oradaki insanlarla iletişim kurduk. Sonunda şehrin ruhunu yakalayabildik. Bize gereken sadece bir fikirdi.” Gerçekten de ikili şehrin kalbine Ankara'dan girmeyi başardılar ve bir fikir buldular.

Projelerinde ana kurgu olarak eski limanla şehir merkezini birleştirdiler. Kurgunun en büyük özelliği ve diğerleriyle aradaki farkı açan özellik ise şehre tasarladıkları ‘landmark' oldu. 240 metre uzunluğundaki ve 50 metre genişliğindeki şehrin yeni simgesinin içine bir de “Sıcak buz cenneti” yerleştirdiler. Ülkenin soğuk iklimine karşın bu mekana bir tropik ruh verdiler. Projeyi tamamlayıp İzlanda'ya gönderirken ikisi de son derece heyecanlıydı.

Başarının haberi, 11 Aralık'ta geldi. Sunay Erdem o günü şöyle anlatıyor:

“20 ülkeden 51 projeye karşı yarıştık. Türkiye'den katılan tek ekiptik. Kazandığımız haberini aldık ama o kadar çok sevindik ki anlatamam. Çünkü belki de 10 yıldır kimse Türkiye'ye bu alanda bir ödül getirmemişti.”

İzlanda, Erdem kardeşleri ödül törenine davet etti. Sunay ve Günay Erdem, “Erdem Mimarlar” olarak ödülü bu soğuk ülkede Reykjavik Deniz Müzesi'nde aldılar. Herkes iki genç mimarın başarısını tebrik ederken Türkiye'den bu iyi başarmaları karşısındaki şaşkınlıklarını da gizlemediler.

DON KİŞOT GİBİYİZ

“Neden Türkiye mimari de uluslararası başarılar kazanmıyor?” sorusunu ikili şöyle yanıtlıyor: “Mezun olduğumuz ilk günden beri hedefimiz piyasa mimarı olmamaktı. O günden beri de uluslararası alanda yarışmalara giriyoruz. Çünkü iz bırakmak istiyoruz. Ama genellikle bütün yarışmalarda tek Türk ekibi olarak kalıyoruz. Kendimizi zaman zaman Don Kişot olarak hissettiğimiz de oluyor elbette. Ama biz Mimar Sinan gibi coğrafyalara yayılmak istiyoruz. Biz yine de kendi çizdiğimiz yoldan gitmeye kararlıyız.”

İzlanda yarışmada İzlandalılarla birlikte aynı başarıyı kazanan Erdem kardeşlerin projesini de ileride hayata geçirecek. Ülkenin son derece önem verdiği bu tarihi dönüşüm projesinin açılışına gitmek Erdem kardeşlerin en büyük rüyalarından birini de gerçeğe dönüştürecek.
Deniz Güçer / VATAN
 


Geri Dön