23 / 04 / 2024

Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır?

Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır?

Emsal hesabı, inşaat yapılacak mimari projenin alan sınırlarını belirlemek için kullanılıyor. Peki buna göre mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır? Emsal hesaplama formülü ve örneği...



Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır?

Emsal, kat alanı sayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Bir arsanın üzerine yapılacak toplam inşaat alanını belirlemek için kullanılan emsal kaks hesabı, inşaat çalışmalarına başlanacak yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirliyor. Emsal nedir emsal hakkındaki bilgileri ve emsal anlamı nı belirttikten sonra, "Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır?" sorumuzun yanıtını verelim.


KAKS hesabı ile yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde ediliyor.


Emsal hesaplamalarının yapıldığı alan;  Katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonraki alanları toplamı olarak ifade ediliyor.


Emsal oranları, inşaatın yapılacağı şehir yada semtin fiziki koşulları, alt yapı olanakları, arsanın büyüklüğü ve imar planlarına göre belirleniyor. KAKS, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.


Mimari projede emsal hesabı nasıl yapılır, örnek..

Kaks değeri ile arsa alanı çarpıldğı takdirde ortaya çıkan sonuç inşaat alanı sınırlarını belirliyor.


KAKS hesaplama örneği;

KAKS oranı: 1.50

Arsa alanı: 1.000 metrekare

KAKS = 1000 x 1.50 = 1.500 metrekare.



KAKS nedir?
İnşaat emsali nedir?





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön