20 / 04 / 2024

Mimarlar 2015’teki çalışma sahası olarak İzmir’i seçti!

Mimarlar 2015’teki çalışma sahası olarak İzmir’i seçti!

Dünyanın en ünlü mimarlık okulu AA, Gediz Üniversitesi işbirliğiyle 2015’teki çalışma sahası olarak İzmir’i seçti. Ünlü mimarlar, antik çağlardan bu yana yaşamın izlerini burada sürecek.



İzmir, dünya mimarlık çevrelerinin 2015 gündemine girdi. Mimarlık eğitiminde uluslararası çapta üne sahip Architectural Association (AA), yeni yıldaki çalışma sahalarından biri olarak burayı belirledi. Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü işbirliğiyle 29 Ocak-8 Şubat tarihleri arasında 'Akdeniz’in geleceği' temalı mimarlık okulu düzenlenecek. Dünyanın en ünlü mimarlık ofislerinin yöneticileri ile İngiltere’de bulunan AA’dan ve farklı üniversitelerden akademisyenler gelecek. 



KENTİN RÖNTGENİ ÇEKİLECEK

11 gün boyunca İzmir’in adeta röntgeni çekilecek. Antik çağlardan bu yana yaşamın izleri sürülecek, tarih boyunca liman kenti olmuş İzmir’de ticaret, deniz ve şehir hayatı arasındaki etkileşim incelenecek. Diğer Akdeniz şehirlerinden farkları, 10 bin yıla dayanan geçmişinin günümüzdeki yansımaları, kıyı düzenlemeleri ve İzmirlinin beklentileri de araştırılacak. Elde edilen tespitler ve öneriler, başta uluslararası mimarlık çevreleri olmak üzere tüm dünyanın bilgisine sunulacak.


Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslan, AA gibi ekol bir mimarlık okulunun İzmir’e geliyor olmasının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Erkarslan, kentin hem tanıtımı hem de şehirleşmede sağlıklı gelişimi ve kentsel dönüşüm açısından katkıları olacağına değindi, şunları söyledi: “Bu temayla daha önce Yunanistan’da, Hırvatistan’da, Cezayir’de ve Beyrut’ta da düzenlenmiş. Ülkemiz ve  İzmir  için ise bir ilk olacak. Öncesinde öğrencilerimiz ön çalışma gerçekleştirecek. Tüm sahil boyu taranacak, özellikle kıyı kullanımına yoğunlaşılacak. Katılımcılarla paylaşılacak bu çalışmalar ışığında da detaylı saha incelemeleri yapılacak. Gelecek yılın başından itibaren mimarlık çevreleri bu toprakları konuşacak, gözler üzerimize çevrilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi Akdeniz Akademisi’nin de desteklediği, Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü olarak ev sahipliğini üstlendiğimiz bu uluslararası organizasyon kentimizi dünya kamuoyuna taşıyacak.”Dünya çapındaki mimarların İzmir’e mercek tutacağı uluslararası organizasyonda Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencileri de aktif görev alacak. Gençler, önümüzdeki günlerden itibaren kıyı boyunca kenti inceleyip ön araştırma yapacak.  


İzmir 9 Eylül Gazetesi 


Geri Dön