18 / 04 / 2024

Mimarlar, Ankapark için bir dava daha açtı!

Mimarlar, Ankapark için bir dava daha açtı!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği(AOÇ) içinde yer alan Ankapark için bir dava daha açtı.Candan, Bakanlığı’ın, daha önce yürütmenin durdurulması kararı verilen alanla ilgili yeniden plan değişikliği yaptığını belirtti.



Mimarlar Odası  Ankara  Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, daha önce yürütmenin durdurulması kararı verilen alanla ilgili yeniden plan değişikliği yaptığını belirterek “AOÇ alanları için 64’üncü davamızı açtık” dedi. Açılan davaya ilişkin Candan, özetle şunları söyledi:


Ankapark'tan son kareler!



İÇERİK AYNI İSİM FARKLI

“Atatürk Orman Çiftliği’nde, Ankapark’ın yapıldığı alanda, alan önce Bakanlar Kurulu kararı ile yenileme alanı ilan edildi ve 1/10.000 ölçekli koruma amaçlı Nazım İmar planları askıya çıktı, davamızı açtık. Yenileme alanı davalarında yürütmenin durdurulması kararı verilmesi üzerine yargı kararlarını boşa düşürmek için, planların ismini değiştirerek alana ilişkin planlar tekrar onayladı. Temapark’ın ismi oldu Panayır Fuar Alanı. AOÇ’deki planda içerik aynı, isim farklı.”


70 KATLI KULEYE İKİNCİ İPTAL

Ankara Ticaret Odası tarafından mevcut alanda yapılmak üzere projelendirilen 70 katlı kule ile ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi’nin ikinci kez değiştirdiği planlar mahkeme tarafından iptal edildi. 3 yıl önce mevcut plan koşullarında 1.80 olan emsali 4 emsale çıkartan plan değişikliğine dava açan ve kazanan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Belediye Meclisi’nde ikinci kez değişikliğe gidilerek 3.90’a indirilen emsal kararına da dava açtı. Ankara 11. İdare Mahkemesi, bu dava ile de Meclis’in plan değişikliğinin iptaline karar verdi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kararın ardından, “Bu alanda mahkeme ‘olmaz’ dedikçe neden bu kadar ısrarcılar anlamak zor. Artık burada emsal artışında ısrar etmeyin, yoğunluğu arttırmayın, kentin çarpık gelişmesine niyet etmeyin, üçüncü planda çıkartsanız, şehircilik esaslarına aykırı olursa ona da dava açarız. Bu emsalden vazgeçin.”



Hürriyet 



Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Temapark'ın yürütmesi meslek odalarının açtığı dava ile durdurulunca, aynı alanda yapılan plan değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı. Atatürk Orman Çiftliği'nde (AOÇ) Fuar, Panayır ve Festival Alanı 1/10.000 ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı değişikliği ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı uygulama imar planına Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açtı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Yargı kararlarını hiçe sayarak, aynı içerikte plan yapılması, hukukun ihlalidir. AOÇ alanları için 64. davamızı açtık" dedi. 

Açılan davaya ilişkin Candan, "AOÇ'de Ankapark'ın yapıldığı alan önce Bakanlar Kurulu kararı ile yenileme alanı ilan edildi ve koruma amaçlı nazım imar planları askıya çıktı, davamızı açtık. Yenileme alanı davalarında yürütmenin durdurulması kararı verilmesi üzerine yargı kararlarını boşa düşürmek için, planların ismini değiştirerek alana ilişkin planlar tekrar onayladı. Temapark'ın ismi oldu Panayır Fuar Alanı" diye konuştu. 

Candan, şunları kaydetti: "Bilirkişi raporunda planlarının, Türkiye Cumhuriyeti'nin büyük olaylara sahne olmuş bir alanı kültür ve doğal varlık niteliğiyle korumasına engel nitelik taşıdığı, planlarda gösterilen, hayvanat bahçesi, spor parkı ve olimpiyat oyunları alanının AOÇ'nin tarihi, kültürel ve doğal sürekliliğini sağlamasının önünde engel teşkil edeceği, öngörülen yapılaşmanın AOÇ'nin 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit niteliğini ortadan kaldıracağı ifadeleri yer aldı. Atatürk Orman Çiftliği'nde plan değişikliğinin tekrar yapılmasına da davamızı açtık. Yargının yürütmeyi durdurma kararına rağmen aynı içerikteki imar planlarının ismi değiştirilerek 'Fuar, Panayır, Festival Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları' şeklinde onaylanması yargı kararlarını hiçe saymaktır. AOÇ konut, sanayi ve ticaret amaçlı yapılaşma yasağının AOÇ Kanunu'nda yer almasına rağmen Temapark projesinin gerçekleştirilmeye çalışılması açıkça hukuka aykırıdır."


Habertürk Ankara



Geri Dön