25 / 04 / 2024

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde seçim sonuçlandı!

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde seçim sonuçlandı!

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şubesi 44. Dönem Olağan Genel Kurulunda Şube Başkanlığına Tezcan Karakuş Candan seçildi. İşte kazanan liste...



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi 44. Dönem Olağan Genel Kurulunda Şube Başkanlığına Tezcan Karakuş Candan yeniden seçildi.


Candan, iki listenin yarıştığı genel kurulda kendisinin 840, diğer listenin ise 350 oy aldığını belirtti.


Candan, "Mimarlık ortamı bize güven tazelemiş, güven oyu vermiş oldu. Aynı şekilde devam edeceğiz" dedi.


Tezcan Karakuş Candan kimdir?


Atatürk Orman Çiftliği, Kaçak Saray, Saraçoğlu Mahallesi gibi alanlarda verdiği kent mücadelesiyle dikkat çeken Mimarlar Odası Ankara Şubesi 44. Olağan Genel Kurulu dün başladı. Genel kurulun açılış konuşmasını yapan Candan, konuşmasına AOÇ'deki Marmara Köşkü'nün yıkılma kararına karşı açtıkları davada mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararını bildirerek başladı. 



MEKANI DEĞİŞTİRDİLER SIRA REJİMDE! 


Ulus-Çankaya hattının cumhuriyetin temsil hattı olduğunu vurgulayan Candan, "Cumhuriyet ideolojisinin bu aks üzerinden bütün mekanlarından teker teker okuyabilirsiniz. Bu aks üzerinde bir tane ibadethane yoktur. Bunun nedeni cumhuriyetin laiklik ilkesinin mekana yansımasıdır. Bugün Ulus-Çankaya aksı üzerinde simgesel camiler yapılıyorsa bu laikliğin mekansal olarak ne kadar aşındığını gösteriyor. Gençlik Parkı'nın karşısına yapılan cami ve onun avlusunda kalan modern mimarinin eseri İller Bankası tehdit altında boşaltılıp yıkılmaya çalışılıyorsa bu ideolojik değil mi? Opera binası 'camiye bu kadar yakın opera mı olur' denilerek tehdit altındaysa bu mekansal olarak ideolojik değil midir? Bütün bu aksın ideolojik olarak yıpratılması ve cumhuriyetin temsil mekanlarının ideolojik olarak izlerinin silinmesi laiklik ilkesinin ortadan kaldırılmasının mekansal karşılığıdır" dedi. 




Candan, "Cumhuriyetin aksı kaydırıldı. Artık Çankaya'da bir Çankaya Köşkü yok. Cumhuriyetin en temel aksı neoliberalizm ve siyasal islamın aksını buluşturan Beştepe'ye taşındı. Bütün bunlar hükümetin aslında ne kadar ideolojik bir yaklaşımla bizim alanımıza müdahale ettiğinin göstergesidir. Kaçak Saray ilan edilmemiş bir rejimin mekansal karşılığıdır. Mekan yapıldı. Şimdi rejim değiştirilecek. Bunu görüyorsak eğer Mimarlar Odası olarak Cumhuriyetle hesaplaşmanın mekanı olan bir noktaya karşı bütün gücümüzle mücadele boynumuzun borcudur" diye konuştu. Mimarlar Odası Ankara Şubesi 44. Dönem Olağan Genel Kurulu bugün yapılacak seçimlerle devam edecek. Seçimlerde 2 liste yarışacak. 




'İller Bankası yıkılamaz' 


MİMARLAR, Genel Kurul'un öğle arasında sürpriz bir eylem yaptı. Mimarlar Koruma Kurulu tarafından tescil edilen Seyfi Arkan tarafından tasarlanan Ulus'taki İller Bankası taş binasının yıkım kararına karşı binanın önünde tepki gösterildi. Mimarlar Odası Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Yetkilileri uyarıyoruz, iller Bankası kültürel bir mirastır yıkılamaz" dedi. 


AA- Aydınlık Gazetesi



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:




Meslek odasından siyasi figüre evrilen Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ndeki seçimi Tezcan Karakuş Candan kazandı. Oda yönetimine tepki gösteren mimarlar genel kurula katılmadı

Hafta sonu yapılan seçimde 8 bin 456 üyesi bulunan Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nde sadece bin 225 üye sandığa gitti. 839 oy alan Mavi Liste'de Tezcan Karakuş Candan yeniden başkan seçildi. Seçimin ardından konuşan Candan, "Mimarlık ortamı bize güven tazelemiş, güven oyu vermiş oldu. Aynı şekilde devam edeceğiz" diyerek, AK Parti'li belediyelere karşı yürüttüğü "projelere engel olma misyonu"nu sürdüreceği mesajını verdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de duruma tepki göstererek, "Ankara'da her 10 mimardan 9'u odanın ideolojik tavrından rahatsız. Seçime katılımın az olması açıkça bunu ispatlıyor. Durumun düzeltilmesi için acilen TBMM'den bir kanun çıkarılması gerekiyor. Seçilen ekip mimarları temsil etmiyor. Ekip istifa etmeli" dedi. 


Gençlere 356 oy çıktı 

Ankara Bulvarı'ndan Ankapark'a, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nden Ulus Tarihi Kent Projesi'ne kadar Ankara'nın ve Türkiye'nin yararına olan tüm projeleri dava ederek engellemeye çalışan Ankara Mimarlar Odası'nda seçim heyecanı yaşandı. Odaya kayıtlı üyelerin yaklaşık yüzde 10'unun katıldığı seçimde Mavi Liste'de bulunan mevcut başkan Candan, seçime katılan bin 225 üyenin 839'unun oyunu alarak yeniden başkan seçildi. Seçime, "Belli bir kesimin değil, hepimizin Odası" sloganı ile giren 14 genç mimar ise 356 oy topladı. 


Sadece bin 225 mimar oy kullandı

Çankaya'daki Mimar Kemal İlkokulu'nda açılan 14 sandıkta gerçekleştirilen Mimarlar Odası Ankara Şubesi 44'üncü dönem yönetim kurulu seçiminde mimarların yüzde 90'ı sandığa gitmemeyi tercih etti. Seçimde 8 bin 456 üyesi bulunan Ankara Mimarlar Odası'ndan sadece bin 225 mimar oy kullandı. 


'Yeni kanun hazırlanmalı'

Toplam delegenin yüzde 10'unun dahi oyunu alamadığı için seçilen yönetimin mimarları temsil edemeyeceğini belirten Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Seçimi alan ekip toplam delegenin yüzde 10 oyunu bile alamadı. Seçilen ekip mimarları temsil edemiyor. Ekip istifa etmeli ve mimarların katılımı sağlanmalı. Demek ki Ankara'da her 10 mimardan 9'u odanın ideolojik tavırlarından rahatsız. Seçime katılımın az olması açıkça bunu ispatlıyor. Bu durumu düzeltmek için acilen TBMM'den yeni kanun çıkarılması gerekiyor. Sayın milletvekillerini bu konuda göreve davet ediyoruz" şeklinde konuştu. 


Geri Dön