19 / 04 / 2024

Mimarlar Odası'ndan Ilıca turizm tesisi imar planına itiraz!

Mimarlar Odası'ndan Ilıca turizm tesisi imar planına itiraz!

Ilıca'da 18 bin 700 metrekarelik araziye turizm tesisi yapımına olanak sağlayan plan İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde askıya çıktı. Mimarlar Odası İzmir Şubesi plana itiraz etti.



Çeşme Ilıca Mahallesi'nde 100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda tercihli kullanım alanı olan ancak alt ölçekli planları olmayan 18 bin 700 metrekarelik araziye turizm tesisi yapımına olanak sağlayan plan,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi'nde askıya çıktı. Plan raporuna göre alanın çevresinin 1984 yılı onaylı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarının bulunmasına karşılık bu alanla ilgili 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planları yok. Turizm alanı olarak planlanan alanda 0.30 emsal, 10.50 yükseklik ve 2 kat imar hakkı tanındı. Alanın Maliye Hazinesi'ne ait Remzi Özen şahsına imar planı yapılarak işletmesi için devredildiği bilgisi de plan raporunda yer aldı.


Planlama alanı sınırı içinde herhangi planlama alanı sınırı içinde herhangi bir sit kararı bulunmamakla birlikte kuzeyi, doğusu ve güneyi 1. derece doğal sit alanı olduğu ve planlama alanının kuzey batısında Çeşme Şantiye evleri kentsel sit alanı bulunduğunun tespit edildiği plan raporunda geri sahasının ise ormanlık alan olduğu belirtildi. Alanın bir tarafından ise yüksek nitelikli konut yeraldığı raporda yer aldı.


Askıya çıkan plana Mimarlar Odası İzmir Şubesi itiraz etti. Mimarlar Odası, Mekansal Plan Yapım Yönetmeliği'nin Genel Planlama Esasları'nın ilgili maddelerine dikkat çekti. Buna göre planların kamu yararı amacıyla yapıldığını, doğal, tarihi ve kültürel değerlerin koruma ve kullanma dengesinin sağlanmasının esas olduğu belirtilen itiraz dilekçesinde, "Korunacak alanların çevresinde yapılan planlar ise bu alanların hassasiyeti dikkate alınarak hazırlanır" ilkesine dikkat çekildi. Sözkonusu planın Planlama Esasları'na kamu yararı içermemesi, doğal sit alanına olumsuz etkisi, doğal sit alanına hassasiyet göstermemiş olması nedenleriyle aykırı olduğu iddiası dilekçede yer aldı.


Mimarlar Odası İzmir Şubesi itirazında bu planın 3194 Sayılı İmar Kanunu'na ve Mekansal Plan Yapım Yönetmeliği'ne aykırı olması, birinci derece doğal sit alanının tahribine yol açacak olması nedenleriyle itiraz etti. Planın iptal edilmesini, alanın makilik, fundalık alan statüsünün sürmesine yönelik plan kararı alınmasını talep etti.


Yenigün


Geri Dön