28 / 03 / 2024

Mimarlar Odası'ndan imar yönetmeliği eleştirisi!

Mimarlar Odası'ndan imar yönetmeliği eleştirisi!

TMMOB Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, son yıllarda çıkarılan imar yönetmeliklerindeki 'karmaşanın', sektörde problem oluşmasına neden olduğunu söyledi.



TMMOB Mimarlar Odası  Adana  Şube Başkanı Ozan Tüzün, son yıllarda çıkarılan imar yönetmeliklerindeki 'karmaşanın', sektörde problem oluşmasına neden olduğunu söyledi.  Oda Başkanı Tüzün, 1985 yılından bu yana, yerel ve ulusal bazda sayısız defa değiştirilen imar yönetmeliklerinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın son düzenlemesi ile 'çoklu hukuk sistemine' dönüştürüldüğünü savundu. "İnşaat ruhsatları, üç ayrı yönetmelik ve sayısız genelgeye bağlı olarak hazırlanacak projelere göre düzenlenmektedir. Bunun adı kaostur" diyen Tüzün, şöyle devam etti: 


"Eşit durumda olan kişilere farklı hukuk kurallarını tercih etme yolu açan dava konusu düzenlemeler, anayasa ve imar mevzuatına aykırı bulunmuş olmasına rağmen, inşaat ruhsatı alma koşullarında geçerli çok sayıda yönetmelik ve genelgeyle herkes kendi hukukunu seçmektedir. Bu düzen kendi inisiyatifleri ile oluşmamış olsa bile, yerel yönetimlerimiz de açıklık ve ortak dil oluşturma çağrılarımıza sessiz kalmak suretiyle kendi hukuklarını sürdürme yolunu seçmektedirler. Gelinen bu noktada yerel yönetimler kaos ortamını iyi idare edemeyerek bu sınavda başarısızlık göstermektedirler."


Hürriyet 




Geri Dön