24 / 04 / 2024

Mimarlar Odası'ndan Kordon'da kat yüksekliğine iptal davası!

Mimarlar Odası'ndan Kordon'da kat yüksekliğine iptal davası!

Mimarlar Odası, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nin sadece kat adeti belirlenmiş olan imar adalarında planlarda yeni düzenleme yapmadan, kat yüksekliklerinin uygulanmasına olanak sağlayan kararının iptali için dava açtı.



Mimarlar Odası,  İzmir  Büyükşehir Belediye Meclisi’nin sadece kat adeti belirlenmiş olan imar adalarında planlarda yeni düzenleme yapmadan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği’nde arttırılan kat yüksekliklerinin uygulanmasına olanak sağlayan kararının iptali için dava açtı.


Mimarlar Odası dava açmadan önce başta izmir’in simgesi Kordon olmak üzere bu kararla kent genelinde mevcut yüksekliklerin 10 metre artacağı uyarısı yapmıştı.Mimarlar Odasının dava dilekçesinde, “Meclis kararının kentin yapılaşması tamamlanmış bölgelerinde kapsamlı imar planı revizyonları yapılmadan uygulanması halinde kentler yaşanamaz hale gelecektir. Adeta caddeler ışıksız ve havasız; sokaklar karanlık daha boğucu mekanlar haline dönüşecektir” uyaryısı yapıldı.


KENTİN İFLASI DEMEK

Dava konusu meclis kararının hayata geçirilmesi ile sahile paralel ve yüksek yapılaşmasından dolayı kent içine hava girişini engellediği, denizden görüntüsü nedeniyle ‘Çin Şeddi’ benzetmesi yapılan binaların daha da yükseleceğini belirten Mimarlar Odası, “Kordon ve Körfez kıyılarında izmirlilerin Çin Şeddi benzetmesiyle tanımladığı mevcut 24.80 metre olan yapı yüksekliği dava konusu meclis kararı ile 10 metre daha artırılarak 35 metreye çıkarılacak, Karşıyaka, Güzelyalı kıyılarında yapı yükseklikleri 8 kat olan bölgelerde ve ana caddelerde 10 metre, 5 katlı bina bulunan sokaklarda ise 5 metre artırılarak yükseltilecektir. Bu plansız ve plana aykırı gelişme kentin iflası anlamına gelmektedir” dedi.


İzmir 9 Eylül


Geri Dön