27 / 04 / 2024

Mimarlar yeni İmar Tip Yönetmeliği'ne tepki gösterdi!

Mimarlar yeni İmar Tip Yönetmeliği'ne tepki gösterdi!

MİMARLAR Odası Gebze Danışma Kurulu, yeni yaptıkları toplantıda yeni TMMOB yasasını ve Çevre ye Şehircilik Bakanlığı'nın yayımladığı yeni İmar Tip Yönetmeliği'ni inceledi ve yönetmelikler ile ilgili mesleki sıkıntılar görüşüldü..



MİMARLAR Odası Gebze Danışma Kurulu, Eskihisar Dilasa Restoran'da toplandı. Sabah kahvaltısının ardından toplantı yapan mimarlar yeni TMMOB yasasını ve Çevre ye Şehircilik Bakanlığı'nın yayımladığı yeni İmar Tip Yönetmeliği'ni masaya yatırdı. Toplantıda ayrıca, kentsel dönüşümde riskli binaların dönüştürülmesi ile ilgili yönetmelik ve prosedürler ile mesleki sıkıntılar da ele alındı. 


GÜÇLÜ ODA ŞART 


Toplantıda konuşan Oda Başkanı Salih Işık, mimarların odalarına sahip çıkmasından duyduğu mutluluğu dile getirerek, meslek odalarının etkisizleştirilmesine ve denetim görevinin elinden alınmasına yönelik yasal düzenlemelerin toplum, meslek ve ülkenin geleceği açısından tehlikeli sonuçlar doğuracağını söyledi. Işık, TMMOB'nin etkisizleştirmesinin kimseye bir yarar sağlamayacağını vurguladı. 


YÖNETMELİK EKSİK 


Yeni İmar Tip Yönetmeliği'ni de mimarlara dağıtan Işık, değişikliklerle yola sıfır yerlerde açık ve kapalı çıkmalar kaldırıldığını, 3 kata asansör boşluğu, 4 kata asansör zorunluluğu getirildiğini, ön, yan ve arka bahçe çekme mesafelerinde değişiklik olduğunu, bazı yerlerde bodrum katın elde edilemeyeceğini, bitişik nizam parsellerde yüzde 50'den fazla kapama yapılamayacağını, kat bahçelerinin artık gündemimize girmiş olacağını, kotların yeniden ele alındığını, bahçe nizamlı yerlerde de ciddi sıkıntıların söz konusu olacağını anlattı. Işık, yönetmeliğin yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. 

Mimarlar Odası Gebze Şube Başkanı Salih Işık, yeni İmar Tip Yönetmeliği'nin yaratacağı sıkıntıları anlattı. 


Demokrat Kocaeli


Geri Dön