25 / 04 / 2024

Minimalist bir ev hayal mi?

Minimalist bir ev hayal mi?

Minimalizm nedir? Dozu kaçınca çok sıkıcı bir görüntü oluşturabilen bu dekorasyon tarzını hakkını vererek uygulamak için nelere dikkat etmek gerekir? İşte Sabah gazetesinden Yasemin Savcı'nın minimalist evler üzerine hazırladığı o haber...




Minimalizm nedir? Dozu kaçınca çok sıkıcı bir görüntü oluşturabilen bu dekorasyon tarzını hakkını vererek uygulamak için nelere dikkat etmek gerekir? İşte Sabah gazetesinden Yasemin Savcı'nın minimalist evler üzerine hazırladığı o haber...



Minimalizm nedir? Dozu kaçınca çok sıkıcı bir görüntü oluşturabilen bu dekorasyon tarzını hakkını vererek uygulamak için nelere dikkat etmek gerekir? 

Geçtiğimiz günlerde tanıdığım biri katıldığı bir davette ne kadar sade, zahmetsiz bir şıklık içinde olduğunu anlatmak için "Bir de kırmızı, minimalist bir ruj sürdüm" dedi. Önce şaşırdım ve saçma buldum. Kırmızı rujun neresi minimalist olabilir diye düşündüm. Sonra "Bir tek onu sürdüyse aslında minimalist bir yaklaşım bu" diyerek hak verdim. Minimalizm, temelde az ile yetinerek yine de konforlu ve estetik bir şekilde yaşayabilme sanatı olarak ifade edilebilir. Kırmızı ruj da minimal sayılabilir bu durumda. Minimalist dekorasyon anlayışı kolay uygulanabilecek bir şey değil.


MİNİMALİZMİN DOZU DA ÖNEMLİ 

Az eşya ile yaşamayı hep istiyoruz ama iş gerçekte uygulamaya gelince çoğumuz başaramıyoruz. Avantajları saymakla bitmiyor ama nasıl başaracağımızı bilmediğimiz bir garip sade dünya minimalizm. Minimalizmi daha iyi anlamak, avantajlarını saymak ve elbette minimalist dekorasyona sahip bir evi tam olarak anlayabilmek gerek. Yalnızca ihtiyaç duyulan objelerin ve birkaç temel parçanın oluşturduğu bir dekorasyon anlayışı minimalizm. Gerçekten minimalist bir evde fazladan bir aksesuvara bile rastlamak mümkün olmasa da bunun da dozunu kaçırmamak gerekiyor. Dozu kaçınca çok sıkıcı bir görüntü oluşabiliyor. Dekorasyonda hiçbir akımı körü körüne, çok tutkulu bir şekilde uygulamamakta fayda var.


SADELEŞMEYE HAZIRLANIN

Minimalist bir dekorasyon için evinize bir bakın. Bunu gerçekten istiyor musunuz? Sadeleşmeye hazır mısınız? Yoksa evinizi dönüştürmeye başlamanız faydasız bir çabaya dönüşebilir. Önce kafanızı sadeleştirmeye başlamalısınız. Bu felsefeye yatkınsanız başarıya ulaşacaksınız. Önce zemini tamamen boşaltmayı deneyin, halı, büyük vazolar, heykeller, büyük aksesuvarlar... Hepsini kaldırın. Nasıl bir fark olduğunu görünce gerisini de isteyeceksiniz. Bundan sonrası büyük eşya elemeye kadar varacak. Onsuz yaşayabileceğiniz her eşya vazgeçilebilir olacak. Hazır mısınız?


DAHA DAVETKAR VE TEMİZ BİR EV

Dağınıklık değil, yalnızca eşya fazlalığı bile görsel kirlilik yaratabiliyor zihnimizde. Gerçekten minimalist bir eviniz olduğunda her şeyin gözünüze battığı ve fazla geldiği o anları hiç yaşamıyorsunuz. Eviniz daima size çok davetkâr geliyor. Ve tabii temizliği ve toparlaması da çok daha kolay. Minimalist bakış açısı insanı seçici olmaya itiyor. Her konuda niteliği niceliğin üstünde tutma anlayışı minimalizm! Az olsun öz olsun anlayışı evinizden gardırobunuza hatta buzdolabınıza bile sirayet ediyor. Giymediğiniz aslında o kadar çok şey var ki. Bir gün giyeceğim diyorsunuz ve gerçekten de bir gün ya da birkaç defa giyiyorsunuz tabii ama gerçekten çok severek giydikleriniz dışındakileri eleyip ihtiyaç sahiplerine veriyorsunuz, giydikleriniz zaten size yetiyor. Buzdolabında çeşit değil miktarı azaltma yönüne gitmek lazım. Hedef, yiyeceklerin ziyan olmasını engellemek sonuçta; yetecek kadar alıp, bitmeye yakın takviye etmek de buzdolabında minimalizm.


TREND

KOZALAK FORMU

Kışı çağrıştıran, estetik formuyla her zaman bizi büyüleyen kozalak, bu kış çeşitli şekillerde her yerde karşımıza çıkıyor.


YENİLİK

HİNT RÜZGARI 

İsveçli moda ve tekstil tasarımcısı Martin Bergström'ün Hintli öğrencilerle birlikte tasarladığı IKEA Svartan koleksiyonu, ilham verici detaylarıyla dikkat çekiyor.



Sabah


Geri Dön