25 / 04 / 2024

Minimum parsel alanı sağlanıyor ise arsa bölünebilir!

Minimum parsel alanı sağlanıyor ise arsa bölünebilir!

Tamer Heper, Posra Gazetesi'ndeki bugünkü yazısında ' Bekleyin bakalım! ' başlıklı yazıyı kaleme aldı.  Heper, bugünkü köşesinde miras olarak kalan arsanın yasalar çerçevesinde paylaştırılması ile ilgili merak edilenleri yanıtladı  



Soru: İstanbul'da büyükannemden kalan 301 metrekare arsada annem dörtte üç, dedem dörtte bir hisseye sahip iken dedem ikinci evliliğini yaptı sonra da vefat etti. Öğrendiğimize göre hayatta kalan ikinci eşin bu arsada hissesi 1/16. şžimdi ikinci eş bizden bu hissenin parasını istiyor. Ancak istediği para gerçek rayicin neredeyse üç katı. Bizde de bu kadar para yok. Bu hlde dava açacağını söylüyor. şžayet dava açarsa ne olur Biz ne yapalım • B.K.

Cevap: Sağ kalan eşin bu arsadaki payı gerçekten 1/16. Yani bu yere küçük de olsa bir hisseyle ortak. Size söylediği ortaklığın giderilmesi davası. Yani dava açarak bu arsadaki hissesinin ayrılarak kendisine verilmesini isteyecek. Böyle bir davada mahkemenin yapacağı şey, arsanın bölünebilir olup olmadığıdır. şžayet bölünebilir ise arsayı bölerek muhtelif parseller oluşturmak ve herkese bir parsel tahsis etmektir. Mahkeme dava sırasında bilirkişi tayin eder ve bu bilirkişi gayrimenkulun makul biçimde bölünüp bölünemeyeceğine bakar ve mümkün ise bir bölüşme planı hazırlar. Ancak bu bölme sadece kağıt üzerinde çizgilerle bölme şeklinde olmaz. Arsanın yasal durumu da incelenir. Yasal durumu şudur. Bölgenin imar planlanına bakılır.

Plan notlarında o bölgede oluşabilecek en küçük parsel alanı yazılıdır. Örneğin o bölgede 250 metrekareden daha küçük parsel oluşturulamaz notu var ise bu göz önüne alınır. Yani keyfi olarak mesela 30 metrekarelik bir parsel oluşturamazsınız. Dolayısı ile minimum parsel alanı sağlanıyor ise arsa bölünebilir, yeni parseller oluşturulur, ortaklara yeni parseller tahsis edilir. Ancak 300 metrekarelik bir arsanın daha küçük parsellere aynlacağını sanmıyorum. Hele hele bu arsa içinde 1/16'lık bir bölümün ayrılması mümkün değil. Dolayısı ile paylaşılamayan gayrimenkul satılır ve parası ortaklara paylaştırılır. Sizinki de paylaştırılamayacak ve satışa çıkanlacak. Bu halde de açık artırma ile satılacak. Siz arsanın rayiç değerini biliyorsunuz. Bu değer üzerinden satılırsa, bunun 1/16'sı bu hanıma ödenecek gerisi annenize. Peki o halde şunu düşünmelisiniz: Varsın satışa çıkanlsın. İhaleye anneniz de katılır, arsayı satın alır, saüş bedelinin 1/16'sı bu hanıma ödenir gerisi zaten annenizin, o nakit ödemez, yani satış değeri rayicin çok üzerine çıkmayacağına göre rayice uygun 1/16 hisseye tekabül eden parayı ödeyerek arsanın tümüne sahip olur. şžayet rayicin de üstünde satılır ve bir başkası alırsa anneniz de krlı bir satışa her halde hayır demez. Yani her iki halde de annenizin bir zaran olmaz. Hatta bunu birilerinden öğrenen 1/16 paya sahip hanım da bu yola gitmenin kendisi için iyi bir çözüm olmayacağını bilerek bu yola girmez. şžimdilik bir risk görmüyorum, bekleyin bakalım, beklerken pazarlık gücünüz artabilir.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön