18 / 04 / 2024

MIPIM Fuarı'nda 8 şehir yabancılardan tam not aldı!

MIPIM Fuarı'nda 8 şehir yabancılardan tam not aldı!

MIPIM'de bu yıl yerel yönetimler sahnedeydi. Aralarında Antalya ve Balıkesir belediyelerinin de bulunduğu 8 yerel yönetim yabancıdan tam not aldı.



Dünyanın en prestijli gayrimenkul fuarı MIPIM'e bu yıl kamu damgasını vurdu. Aralarında Antalya, Ordu, Balıkesir ve Hatay Büyükşehir Belediyeleri'nin bulunduğu 8 yerel yönetime yabancı yatırımcıların ilgisi yoğun oldu. Son zamanda yaşanan bazı olumsuz olaylara rağmen yabancı yatırımcıda herhangi bir tereddüt görmediklerini söyleyen belediye başkanları, daha önce planladıkları görüşmeleri gerçekleştirdiklerini hatta yeni yatırımcıların kendilerine ulaştıklarını bildirdi.


YABANCIDA KAYGI YOK 

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, son dönemde Almanya, Hollanda ve çok sayıda Avrupa ülkesi ile görüştüklerini belirterek, "Bandırma'da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri 'Buraya 15 milyar dolar yatırım yapmaya hazırız' diyorlar. Yabancı yatırımcıda algımızın kötü olduğuna dair bir şey yok" dedi. Türkiye'nin dinamik bir ülke olduğunu kaydeden Ugur, geçici bazı arızaların olduğunu, bunların zamanla çözüleceğini ve yabancı yatırımcıda kaygı olmadığını aktardı.


ANTALYA'YA YATIRIM YAPAN KAYBETMEZ

Antalya Büyükşehir Belediyesi, vizyon projelerini MIPIM'de dünya vitrinine çıkardı. Geçen yıl ilk kez fuara katılan Antalya Büyükşehir Belediyesi, aldığı olumlu geri dönüşlerin ardından bu yıl da ciddi yatırımlarla projelerini dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yaklaşık 20 bin katılımcı ile paylaştı. Antalya'nın 'çılgın' projelerini Fransa'da görücüye çıkardıklarını söyleyen Belediye Başkanı Menderes Türel, yatırımcıların projelerle yakından ilgilendiğini ifade etti. Dünya yatırımcılarının ilgiyle takip ettiği bir cazibe merkezi haline dönüştüğünü ifade eden Başkan Türel, MIPIM aracılığıyla kurulacak işbirliğinin kentin metrekare fiyatlarının da değerlenmesine büyük katkı sağlayacağını belirtti.


Sabah



Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı;


Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarlarından MIPIM, Fransa’nın Cannes kentinde 15-18 Mart tarihleri arasında gerçekleşti. Fuarda 89 ülkeden binlerce gayrimenkul profesyoneli bir araya geldi. MIPIM 2016’ya firmalar ve belediyeler ile katılan, toplam katılımcı sayısının ise 820’yi bulduğu Türkiye, uluslararası yatırımcının büyük ilgisiyle karşılaştı. Fuar katılımcıları MIPIM’in gayrimenkul alım satım değil, işbirliği fuarı olduğunu ve uluslararası şirket ve fonlarla önemli görüşmeler gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Geçen yıl yabancı yatırımcılarla 2 bin 875 görüşme yapıldığını belirten yetkililer bu yıl 3 bin 334 görüşme yapıldığını ve fuarın verimli geçtiğini kaydetti.


İSTANBUL DEVLER LİGİNDE

İstanbul, kiralanan ve tercih edilen alan itibarıyla MIPIM’de bu yıl devler ligine girdi. İstanbul Çadırı Londra ve Paris’in ortasında yer aldı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 96 metrekarelik ‘Yaşayan İstanbul Maketini de sergilediği ve geçen yıla göre iki kat büyüyerek 685 metrekareye çıkan İstanbul Çadırı fuarın ilgi odağı oldu. Ses ve görüntü efektleriyle İstanbul’un 24 saatini anlatan makette 3. havalimanı projesinden 3. Köprüye, Avrasya Tüneli’nden Körfez Geçiş Köprüsü’ne kadar pek çok mega proje yer aldı. 4 bin 800’ü yatırımcı toplam 23 bin 500 katılımcının 20 bin metrekarelik fuar alanında yer aldığı MIPIM’e dünyadan 550 şehir katıldı.Fuarda 100 belediye başkanı, şehir ve ilçelerini temsilen yer aldı.


Şehirler öne çıktı

Bu yıl fuarda şehirlerin atağı dikkati çekti. Katılımcı şehir sayısının hem Türkiye’den hem dünyadan her yıl giderek arttığı fuara bu yıl ilk kez katılan şehirler arasında Hatay, Kocaeli, Konya ve Ordu’nun yanı sıra Bologna, Houston, Kazablanka ve Şikago da vardı. Türkiye’den 8 şehir fuarda tanıtıldı. Bunların arasında Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu şehirleri vardı.


Kamudan destek

Yurtdışında fuarlara katılan özel sektör temsilcileri ‘kamudan destek istiyoruz’ mesajı veriyordu. Bu yıl beklenen oldu ve destek geldi.Fuara Çevre ve Şehircilik Başkanı Fatma Güldemet Sarı,  TOKİ  Başkanı Mehmet Ergün Turan, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum katıldı. MIPIM’e katılan ilk Çevre ve Şehircilik Bakanı Başkanı da Fatma Güldemet Sarı oldu. Fuarda Türk firmalarının tüm standlarını dolaşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, inşaat sektörüne ‘yanınızdayız’ mesajı verdi.Dünyanın her geçen gün Türkiye’nin gücünü ve potansiyelini keşfettiğinin ve Türk inşaat sektörünün ortaya çıktığı bir günün yaşandığının altını çizen Bakan Sarı, MIPIM’i Türkiye’nin kentsel dönüşüm ve şehircilik anlamında nereye geldiğini anlatmak açısından çok önemsediğini açıkladı. TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan ise, Türkiye’nin İstanbul Uluslararası Finans Merkezi ve 3. havalimanı gibi yapımı devam eden ve tamamlanan projelere bakıldığında yatırım açısından Avrupa ve bölge ülkeleri arasından sıyrıldığını söyledi.”


GÖVDE GÖSTERİSİAlkaş Yönetim Kurulu Başkanı ve JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, MIPIM 2016’daTürkiye’nin ortaya koyduğu performansa dikkat çekti. MIPIM’in bu yıl bir kez daha Türkiye’nin gövde gösterisine sahne olduğunu vurgulayan Alkaş, ancak, bu yıl, önceki yıllarla kıyaslandığında çok daha büyük ve nitelikli katılım rakamların ortaya çıktığını belirtti. Başta Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı olmak üzere MIPIM’e katılan Türkiye’ye kamudan büyük destek olduğunun altını çizen Alkaş, şöyle konuştu:  “Tüm bunlar,  Türkiye’nin  MIPIM de çok daha etkileyici izler bırakması kadar, yeni işbirliklerinin ilk tohumlarının atılması anlamına geliyor. Bu yıl Türkiye, MIPIM’e sadece dev gayrimenkul şirketleriyle değil, iddiasını giderek yükselten çok sayıda şehirlerimizle katıldı. Uluslararası yatırımcının ilgisi, fuar sürecince Türkiye’nin üzerinde oldu. MIPIM 2016, gerçek anlamda Türkiye’nin çıkarmasına sahne oldu.”


Kimler katıldı?

Fuara Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu şehirleri standla katıldı  MIPIM 2016’ya stant ile katılım gösteren firmalar arasında ise Beyoğlu Investors Group (BIG), Efekta Mimarlık, Esas Gayrimenkul, Hill International, İzka İnşaat, Lal Gayrimenkul Değerleme, Özak – Yenigün – Ziylan Ortaklığı, Öncüoğlu+ACP Mimarlık, Özer+Tulgan Mimarlık, ProPlan, Real Estate, Sabri Paşayiğit Design Office, Tabanlıoğlu Mimarlık, Tahincioğlu Gayrimenkul ve TSKB Gayrimenkul Değerleme yer aldı.


Akşam 




Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Balıkesir projelerinin uluslararası yatırımcıların ilgi odağı olduğunu belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, "MIPIM fuarında yabancı yatırımcılar Balıkesir için kuyruk oldu. En çok Avrupalı ve Ortadoğulu yatırımcının ilgisini çektik. 132 ikili görüşme gerçekleştirdik" dedi. 


Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı MIPIM'de bu yıl belediyelerin çıkarması vardı. Fuara ikinci kez katılan Balıkesir Büyükşehir; Bandırma Yeni Sanayi ve Liman projesi. Gömeç, Ayvalık Köprüsü ve Yat Limanı. Ayvalık Lale Adası Kruvaziyer Limanı, Tuzla Önü Marina, Çay Deresi Katma Rekreasyon projesi ve Çamlık Karma Rekreasyon projelerim yatırımcılara sundu. Furada Bandırma Limanı ile teleferikle birbirine bağlanan iki karma rekreasyon projesi Çayderesi ve Çamlık özellikle ilgi çekti. 

Balıkesir Buyukşehır Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur. 4 Nisanda ihalesi yapılacak Ayvalık Köprüsüne. Bahkesir genelinde yapılan halk anketiyle karar verildiğini söyledi. Ayvalık Lale Adası için projelendirilen kurvaziyer limanıyla ilgili de konuşan Başkan Uğur. "Ticari birimler ve konaklama üniteleri ile desteklenen proje Ayvalık turizmine değer katacak. Port Gömeç projesi ilgi çekici. Deniz suyunun karaya çekildiği, tekne ile villara ulaşılacak projede 7 tipte toplam 347 villa, 220 odalı otel ve ticari alanlar tasarlandı" dedi. Tüm bu projeler için yabancı yatırımcılarından yoğun ilgi gördüklerine dikkat çeken Uğur. "Bu tür yatırım fuarlarında süreklilik önemli. Geçen sene ilk katılımımızdı. 18 metrekare stantta sadece katalogla! üzerinden proje sunmuştuk. Buna rağmen Balıkesir'de milyonlarca dolar yatırım gerçekleşti. Bu yıl, daha çok projeyle, fizibiliteleri, yatırım modelleri ve maketleri hazırlanmış projelerle yatırımcıların karşısındaydık. Fuarda yabancı yatırımcılar Balıkesir için kuyruk oldu. En çok Avrupalı ve Ortadoğulu yatırımcının ilgisini çektik" dedi. Başkan Uğur. ekibiyle birlikte MIPIM'dekı Balıkesir standında önceden tespit edilmiş 47 randevulu toplantı ile beraber toplam 132 ikili görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi. 


15 MİLYAR DOLARLIK TALEP 


Yatırımcıların fuar boyunca Balıkesir projeleri ile ilgili bilgi aldığını ifade eden Başkan Uğur. Bandırma Limanı'na 15 milyar dolarlık yatırım talebi geldiğini açıkladı. Uğur, son dönemde Almanya, Hollanda ve çok sayıda Avrupa ülkesi ile görüştüklerini belirterek "Bandırma'da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bu şirketin yetkilileri 15 milyar dolar yatırıma hazır olduklarını söyledi" dedi. Fuarda Ayvalık Kruvaziyer Limanı ile Tuzla Önü Marina projesinin ilgi gördüğü belirtildi. İsminin açıklanmasını istemeyen Bahreyn'li bir grubun yatırım niyet mektubu vermek üzere randevu talep ettiği öğrenildi. Öte yandan,Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Crystal Lagoons Asya Bölge Direktörü Jesus Perez, Edremit ve Ayvalık körfezindeki projelere hayran kaldığım, şirketinin sergilenen tüm projelere destek verebileceğini ifade etti. Londra merkezli Hill International Başkan Yardımcısı Manolis Sigalas ise, projelerden etkilendiğini ve şehirdeki yatırımlarda pozisyon almaya çalışacaklarını söyledi. 


İMAR PLANI YAPILIYOR 


Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir'i 2040 yılında 5 milyon nüfusu olan bir şehir olarak planladıklarını belirtti. Balıkesir'in 20 ilçesinde bu kapsamda bir imar planı çalışması başlattıklarını belirten Başkan Uğur, "Birkaç yıl içinde bitecek tüm bu projeler ve yatırımlarla şehirde oluşacak konut ve ticaret alanı talebine cevap vermek üzere 20 ilçede imar planı çalışması başlattık. Diğer bazı kentler gibi Balıkesir'de şehirleşme sanayiyi takip etmeyecek. Kenti 2040 yılındaki 5 milyonluk nüfusa göre planlıyor ve altyapısını hazırlıyoruz" dedi.


DAHA KAPSAMLI HAZIRLANDIK 


Bu yıl MIPIM'e geçen yılın tecrübesiyle daha kapsamlı hazırlanarak katıldıklarını belirten Başkan Uğur, fuarda 15 belediye başkanının da yer aldığını dile getirdi. Projeleri ve hedeflen hakkında bilgi veren Uğur şunları söyledi: "Balıkesir çok geniş bir coğrafyada tarım, hayvancılık, turizm ve sanayi alanlarıyla önemli bir merkez. Marmara bölgemizde Barıdırma'mızda bir liman ve organize sanayi bölgesi projemiz var. Bu projemizi Port Of Rotterdam'ı örnek alarak yapıyoruz, liman çalışmalarım maket halinde sergiliyoruz. Diğer taraftan Ege bölgemizde turizme hitap eden Ayvalık'ta Cunda köprümüz, Sarımsaklı'da Şeytan Sofrası arasındaki teleferik projemiz, Ayvalık merkez ile Sarımsaklı arasında yine yat limanları, kurvaziyer liman, merkezde yaptığımız Çay Deresi ve Çamlık projelerimizi maketlerle yatırımcılara sunduk. Şuanda Hilton bir yer aldı Balıkesir merkezde, otel inşaatına başladı. Esas Holding de alışveriş caddesi yapıyor. Geçen sene geldiğimizde yaptığımızdan aldık. Bu yü daha güzel projelerimizi maketlerle yatırımcılara sunduk. Balıkesir'in güzelliklerini, turizmini, sanayini her şeyini dünyaya tanıtalım istiyoruz. Biz istiyoruz ki Balıkesir'imizin zenginliklerini iyi projelendirelim, iyi planlayalım ve yatırımcılara sunalım. Gömeç. Ayvalık ve Edremit'te sunduğumuz projeler, turiste yeni bakır alanlar sunuyor. Balıkesir insanı, havası, suyu ile sakin, güzel bir yer. Balıkesir tercih ediliyor. Devletin yapmış olduğu altyapı yatırımları ile Balıkesir'i bir cazibe merkezi haline getiriyor. Balıkesir ulaşılması kolay bir yer haline geliyor. Önemli büyük fonlar ve inşaatçılar ziyaretimize geliyor. Hepsi projelerimizle ilgileniyor." 




Hürriyet


Geri Dön