19 / 04 / 2024

Miras defteri nedir?

 Miras defteri nedir?

Miras hukukunda belirtildiği gibi,miras bırakanın mirasını kabul etmeyen mirasçıların miras defteri tutulmasını isteyebilme hakları bulunuyor. Peki,miras defteri nedir? Miras defterinin tutulması nasıl olur?



Miras defteri nedir?

Medeni kanunun mirası reddetmeye hakkı olan her mirasçı, terekenin resmî defterinin tutulmasını isteyebiliyor.Defter tutma, mirasın reddine ilişkin usule uyulmak suretiyle,bir ay içinde sulh hâkiminden isteniyor.Mirasçılardan birinin defter tutma isteği, diğerleri hakkında da etkili oluyor. 


Sukh Mahkemesi tarafından resmi defter düzenleniyor.Deftere aktif ve pasifler takdir edilen değerleriyle yazılıyor.Mirasbırakanın malî durumu hakkında bilgi sahibi olan herkes, sulh mahkemesi tarafından istenilen bilgiyi vermekle yükümlü oluyor.


Haklı bir sebep olmaksızın bilgi vermeyenler veya yanlış ya da eksik bilgi verenler, bundan doğacak zararları mirasçılara, vasiyet alacaklılarına veya üçüncü kişilere tazminle yükümlü oluyor.


Mirasçılar, özellikle mirasbırakanın kendilerince bilinen borçlarını sulh mahkemesine bildirmek zorundadır.Resmî defterin nasıl tutulacağı tüzükle düzenleniyor.


İlân yoluyla çağrı da Sulh mahkemesi, mirasbırakanın alacaklıları ile borçlularını belli bir süre içinde alacaklarını ve borçlarını bildirmeleri için bir ay arayla iki defa yapılacak ilân yoluyla çağırıyor. Çağrı, kefalet sebebiyle alacaklı ve borçlu olanları da kapsıyor.İlânda bildirimde bulunmamanın sonuçları hakkında alacaklıların dikkatleri çekiliyor.Bildirim süresi, ikinci ilândan başlamasıyla birlikte en az bir aydır.


Doğrudan doğruya deftere geçirme resmî kayıtlardan veya mirasbırakanın belgelerinden varlığı anlaşılan alacaklar ve borçlar, deftere doğrudan doğruya geçiriliyor.Deftere geçirilenler, alacaklılara ve borçlulara bildiriliyor.


Defter tutma İlânda belirtilen sürenin dolmasıyla defterin tutulması sona erer ve defter, bu tarihten başlayarak tanınacak en az bir aylık süre içinde ilgililerce incelenebiliyor.


Defter tutma giderleri terekeden ödeniyor. Giderler terekeden karşılanamazsa defter tutulmasını istemiş olan mirasçılardan alınıyor.


Tenkis nedir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön