19 / 04 / 2024

Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!

Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!

Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflardan anlaşılan vasiyetname ve miras sözleşmesi oluyor. Ölüme bağlı tasarrufların şekil eksikliği, ehliyetsizlik hali, hukuka ve ahlaka aykırılık halleri, iradeyi sakatlayan haller olabiliyor...




Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!


Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflardan anlaşılan vasiyetname ve miras sözleşmesi oluyor. Ölüme bağlı tasarrufların şekil eksikliği, ehliyetsizlik hali, hukuka ve ahlaka aykırılık halleri, iradeyi sakatlayan haller, hata, hile ve tehdit hallerinde iptali söz konusu olabiliyor. Bu durumlardan birinin varlığı halinde işlemin iptali için  mahkemeye başvurmak gerekiyor. 


Şöyle ki; örneğin miras bırakan vasiyetnamesini tehdit altında yazmışsa, yahut mirasbırakanın vasiyetnameyi hazırlarken akli dengesinin yerinde olmaması hallerinde bu tasarrufun iptalinden faydalanacak olan kişi bu durumları ispatlayarak iptal davası açabiliyor.


Miras hukuku ölüme bağlı tasarrufların iptali için dava açacak olan kişi, iptalde çıkarı olan kişi yani vasiyet alacaklısı oluyor. Miras hukuku ölüme bağlı tasarrufların iptali için yetkili mahkeme ise miras bırakanın yerleşim yeri asliye hukuk mahkemesidir. Hakim davacının ileri sürdüğü iptal sebebi ile bağlıdır yani resen iptal kararı veremiyor. Davacı iddiasını ispat etmek zorundadır. Ölüm hali gerçekleşmeden iptal davası açılamıyor. Bu davalarda süre iyi niyetli davacılar için 10 yıl olup, vasiyetnamenin açılması ile başlıyor. Yirmi yıllık süre ise kötü niyetli davalılar için öngörülüyor.



Miras hukuku mevzuat!
Miras hukuku hisseli arsa satışı!
Miras hukuku ikinci eş!
Miras hukuku miras paylaşımı!
Miras hukuku mal kaçırma!
Miras hukuku ölen kişinin borcu!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön