18 / 04 / 2024

Miras hukuku vasiyet nasıl yazılır?

Miras hukuku vasiyet nasıl yazılır?

Miras hukuku vasiyet nasıl yazılır? Kanunen geçerli olacak olan üç çeşit vasiyetname vardır. Bunlar; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olmak üzere ayrılıyor...




Vasiyet üç farklı şekilde yapılabilir. Bunlar; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olarak biliniyor.  


Miras hukuku vasiyet nasıl yazılır? - Resmi yazılı vasiyetname...


Resmi yazılı vasiyetname iki tanıkla beraber resmi memur önünde yapılıyor. Resmi memur ifadesiyle kastedilen Kanunla görevlendirilen (Konsolosluk), Sulh Hakimi ve Noter oluyor. Noterin katibine, mahkemenin yazı işleri müdürüne yaptırılan vasiyetnameler geçersiz oluyor. Memur mirasbırakanın arzularını yazıp, okunması için mirasbırakana verir. Mirasbırakan da okur ve imzalar. Memur da vasiyetnameyi tarih koyarak imzalar. Bundan sonra mirasbırakan vasiyetnameyi okuduğunu bunun son arzularını içerdiğini memurun huzurunda iki tanığa beyan eder. Tanıklar, bu beyanın kendi önlerinde yapıldığını ve mirasbırakanın bu tasarrufu yapmaya ehil gördüklerini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar. Vasiyetname içeriğini tanıkların bilmesine gerek yoktur. Uygulamada noter tasarrufa ehil olup olmadığını tespit etmek için doktora gönderip rapor isteyebiliyor.


Resmi vasiyetname yapılırken ayrıca tanıkların vasıfları da önemlidir. Fiil ehliyeti bulunmayan, bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklı olan ve okuryazar olmayanlar hiçbir şekilde tanık olamazlar, eğer katılırlarsa vasiyetname tanıksız yapılmış hükmündedir.


Miras hukuku vasiyet nasıl yazılır? - El yazılı vasiyetname...


Elle yazılı vasiyetname bir özel vasiyetnamedir. Özel vasiyetnamenin de vasiyetçinin elinden çıkması gerekiyor. Tüm metin, tarih, imza vasiyetçinin elinden çıkmış olmalıdır. Bu vasiyetname başkaları tarafından elde edilebilir, mirasbırakılan mirasçılar tarafından aleyhineyse yok edilme tehlikelerini de barındırabilir.


Özel vasiyetnamenin geçerlilik koşullarını ayrıntı olarak incelemeye başlayalım. Öncelikle bu vasiyetnamenin başından sonuna kadar vasiyetçinin bizzat el yazısı ile olması gerektiğinden bahsetmiştik. Bilgisayar, daktilo vs gibi başka şeylerin vasıtasıyla yazılamıyor. Okunaklı yazılmamış olması da iptal sebebi değildir. Eğer kağıt üzerinde çizik, karalama vs. varsa ve bütünü bozarsa iptal olur, bunlar dışında kalan kısımlar geçerli olur. Ancak bütünlük arz etmesi önemlidir. Bu eklemeler de mirasbırakanın kendisi tarafından yapılmalıdır. Bilgisayar tarafından yapılan eklemeler geçersizdir. Ayrıca bu eklemeler de vasiyetçinin arzusu, isteği önemlidir. Eğer bu eklemeler aslı nitelikte, birinci derecede değilse geçersizdir. Eklemeler yapıldığında tarih ve imza da atılmalıdır.


Tarih vasiyetçinin eliyle konulmalıdır yoksa iptal sebebidir demiştik, eğer birden fazla vasiyetname olursa tarih bunların önceliğini belirlerken yardımcı olur. O tarihteki ehliyetin varlığı da önemlidir. Tarih gerçek ve doğru olmalıdır. Eğer tarih hatayla yanlış atılmışsa, vasiyetnameden gerçek tarih anlaşılır ise geçerli sayılır, fakat anlaşılmıyorsa geçerli sayılmaz.


Vasiyetçinin iradesinin hangi tarihte açıklandığı önemli olduğu için metnin sonu önemlidir, bütününe atılan tarih önemlidir.


İmza koşulunun gerçekleşmesi için de el yazısı gerekiyor. Parmak izi, işaret, sembol vs ile bu şart gerçekleşmiyor. İmzanın da tarihin altına atılması gerekiyor. Birkaç sayfalık vasiyetname ise bu sayfalar arasında son sayfaya imza atılmalıdır.


Miras hukuku vasiyet nasıl yazılır? - Sözlü vasiyetname...


Sözlü vasiyetnameden de birkaç cümle ile bahsetmek gerekirse isim olarak daha kolay gibi gözükse de istisnai bir durumdur. Ancak olağanüstü durumlarda, yakın ölüm tehlikesi varken bu yola gidilebilir. 



Miras hukuku üvey kardeş!
Miras hukuku davaları!
Gayrimenkul miras hukuku!
Miras hukukuna göre yasal mirasçılar kimlerdir?
Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön