18 / 04 / 2024

Miras hukuku zamanaşımı!

Miras hukuku zamanaşımı!

Miras hukuku zamanaşımı süresi her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyi niyetli davalılara karşı on yıl, iyi niyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşüyor...




Miras hukuku zamanaşımı!


Ölüme bağlı tasarrufların iptali için açılacak dava, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl içerisinde miras hukuku zamanaşımına uğruyor. Miras hukuku zamanaşımı süresi her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyi niyetli davalılara karşı on yıl, iyi niyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşüyor.


Miras hukuku zamanaşımı süresine göre açılmış olan tenkis davası, mirasçıların saklı paylarının zedelendiğini öğrendikleri tarihten başlayarak bir yıl ve her halde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın açılması tarihinin üzerinden on yıl geçmekle düşüyor. 


Bir tasarrufun iptali bir öncekinin yürürlüğe girmesini sağlarsa, süreler iptal kararının kesinleşmesi tarihinde işlemeye başlıyor.



Miras hukuku tasarrufun iptali!
Miras hukuku tereke davası!
Miras paylaşımı davası!
Miras sözleşmesi şekli!
Miras paylaşımı nasıl yapılır?
Miras hukukunda hibe!
Miras hukuku üst soy!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön