28 / 03 / 2024

Miras hukukunda alt soy!

Miras hukukunda alt soy!

Miras hukukunda alt soy, çocuklar, torunlar, torunlarının çocukları, çocuklarının torunları ve devamı şeklinde oluyor. Miras bırakanın altsoyu 1. Zümre mirasçılardır. Bu kişiler mirasın ilk sahipleridir...




Miras hukukunda alt soy!


Miras hukukunda alt soy mirasbırakanın çocukları oluyor. Miras hukukunda kan hısımlığında miras bırakana yakınlık derecesi zümrelerin de derecelerini belirliyor. Ölen kişinin en yakını onun alt soyudur. Miras hukukunda alt soy, çocuklar, torunlar, torunlarının çocukları, çocuklarının torunları ve devamı şeklinde oluyor. Miras bırakının altsoyu 1. Zümre mirasçılardır. Üstsoylar da miras bırakana yakınlıklarına göre dereceleniyorlar. Miras bırakanın ana ve babası ile kardeşler, yeğenler, bunların çocukları, torunları ve devamı 2. Zümre mirasçılardır. 3. Zümre mirasçılar ölenin büyükana ve büyükbabaları ile bunların çocukları yani amca, dayı, hala, teyze, kuzen ve devamından oluşuyor. 4. Zümrede ise büyükana ve büyükbabanın ana ve babaları ile bunların alt soyları yer alıyor.


Yakın zümre uzaktaki zümreyi miras dışı bırakır. Mirasın bir diğer zümreye geçilebilmesi için o zümrenin içinde hiç mirasçının bulunmaması gerekiyor. 1. Zümrede bir kişi bile varsa ikinci zümreden hiç kimse mirastan pay alamıyor. 1. Zümrede kimse kalmamış ise o zaman ikinci zümreye geçiliyor. Zümre içinde bulunan tabakalarda miras bırakana en yakın olan kişi mirasçı oluyor. Yani murise yakın olan kişi kendi altsoyunu miras dışında bırakıyor. 


Örneğin miras bırakanın çocuğu hayatta ise torunu mirasçı olamıyor. Bir başka örnek miras bırakanın altsoyu yok ise miras ana ve babasına kalır ana ve babası sağ olduğu için miras bırakanın kardeşlerine de miras kalmıyor.


Eğer miras kalan zümre içinde kanuni mirasçı sıfatını kazanan birden fazla kişi bulunmakta ise o zaman mirasın eşit bölüştürülmesi usulü uygulanıyor. Örneğin Mehmet beyin iki çocuğu var ise miras ikiye bölünür.


Miras kalan zümredeki hısımlardan miras bırakana en yakın olan kişi miras bırakandan önce ölmüş ise onun yerine onun altsoyu yani çocuğu o da ölmüşse torunu ve devamı geçiyor. 


 Örneğin Mehmet beyin iki çocuğu bulunmaktadır. Bu çocuklardan biri, iki çocuk sahibi olduktan sonra ve Mehmet bey vefat etmeden önce vefat etmiştir. Böylece Mehmet beyin ölümünden sonra hayatta bir çocuk ve ölen ikinci çocuğundan olma iki torun kalmıştır. Bu durumda miras önce ikiye bölünecek ve % 50 lik pay hayattaki çocuğa % 50 lik pay ise kendinden önce vefat etmiş olan diğer çocuğa kalacaktır. Bu çocuk öldüğü için yerine tabaka içi halefiyet prensibi gereğince çocukları yani Mehmet beyin iki torunu halef olacaktır. Ve % 50 lik bu pay ikiye bölünecek böylece torunlara % 25 lik pay kalmış olacaktır.


Miras bırakandan önce ölüp de altsoy bırakmayan mirasçının miras payı aynı zümre içinde bulunan diğer mirasçılara yani yanındaki mirasçılara eşit olarak intikal ediyor. Örneğin Mehmet beyin 4 çocuğu olmuş ancak bunlardan biri Mehmet beyin vefatından önce vefat etmiştir. Bu ölen çocuğun da altsoyu yoktur. Mehmet beyin vefatı ile miras 1. Zümreye intikal etmekte bu zümrede 4 çocuk bulunduğu için miras payı % 25 olarak 4'e bölünmektedir. Ancak çocuklardan biri öldüğü ve altsoy bırakmadığı için onun miras payı olan % 25 lik hisse diğer çocuklara geçmekte ve % 25 lik pay üçe bölünmek suretiyle diğer üç çocuk arasında pay edilmektedir.



Miras hakkı!
Miras hukukunda paylar!
Miras hukukunda mahfuz hisse!
Miras hukukunda eşe düşen pay hukuku!
Miras hukuku evlat edinme!
Miras hukuku üvey evlat!




Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön