23 / 04 / 2024

Miras hukukunda eşin durumu!

Miras hukukunda eşin durumu!

Miras hukukunda eşin durumu Medeni Kanun'un 499. maddesinde düzenleniyor. Buna göre mirasta eşin alacağı miktar mirasın dörtte biri olarak belirleniyor. Tabi yan durumlar da göz önünde bulundurularak...




Miras hukukunda eşin durumu!


Bilindiği üzere miras ölümle açılıyor. Ölüm anında ölen eşe yasal olarak evlilik bağı ile bağlı olan diğer eş yasa gereği yasal mirasçılık sıfatını kazanmış oluyor.


Medeni Kanunumuzun 499. maddesi eşin miras hakkını düzenliyor. 400 bin lira miras bırakarak ölen bir mirasçı olduğunu varsayalım. Buna göre miras hukukunda eşin durumu aşağıdaki gibi açıklanabilir:


1. Sağ kalan eş, mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri. Yani miras bırakanın çocukları veya torunları hayatta ise eşin miras payı mirasın dörtte biridir. Eş 100 bin liranın hak sahibidir.


2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı. Miras bırakan öldüğünde çocukları veya torunları hayatta değilse ve ölen eşin anne ve babasından biri veya ikisi hayatta ise bu durumda eşin miras payı mirasın yarısıdır. Eş 200 bin lira hak sahibidir. Diğer 200 bin lira, miras bırakanın anne ve babası arasında eşit olarak paylaşılacaktır.


3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır. Eş 300 bin lira hak sahibidir.



Tapu miras!
Miras hakkı!
Miras hukukunda tenkis!
Miras hukukunda paylar!
Veraset ilamı neden gerekli?
Miras reddinde süre!
Miras arsa için bölüşme!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön