19 / 04 / 2024

Miras işlemlerinin mali yönü!

Miras işlemlerinin mali yönü!

Mirasbırakanın ölümü ile mirasın kaldığı yasal mirasçıların yapması gereken birtakım iş ve işlemler bulunuyor.Bu işler için belli masraflar ödeniyor. Peki miras işlemlerinin mali yönü nedir?



Miras işlemlerinin mali yönü!

Mirasbırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince yasal mirasçılarına geçiyor. Bu durumda mirasçıların yapması gereken birtakım iş ve işlemler bulunuyor.


Mirasçıların gerçekleştireceği birtakım iş ve işlemler, belli masraflara tabi tutuluyor. Peki miras işlemlerinin mali yönü nedir? Miras tapu masrafları neledir?


Miras işlemleri masrafları..

1. İntikal işlemlerinde; döner sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre döner sermaye ücreti.


2. Elbirliği halindeki tescilli taşınmazların müşterek mülkiyete çevrilmesinde işlem başına 55 TL iştirak halinin bozulması için harç 


3.Mirasçılar arasında taksim işlemi yapılacaksa; emlak beyan değeri üzerinden binde 22,77 (Taksim işlemlerinde harç oranı binde 11,38 dir ancak miras yoluyla oluşan ortak mülkiyetlerin taksiminde harç oranı binde 22,77 dir)


4. Pay temliki yapılacak ise; pay temliki bedelli ise satış olarak kabul edilir. Bu nedenle, taşınmaz malın emlak beyan değerinden az olmamak kaydı ile ayrı ayrı binde 20 oranında harç tahsili gerekir. Pay temliki, bir bedel alınmadan bağış olarak yapılıyorsa kayıtlı değer üzerinden payı temlik alan mirasçıdan binde 68,31 oranında harç tahsili gerekir.


5. Vasiyetnamenin uygulanmasında ise;  binde 11,38 oranında tapu harcı ve döner sermaye ücreti alınır.


Miras payının devri ve taksimi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön