19 / 03 / 2024

Miras kalan gayrimenkul satışında vergi ödenir mi?

Miras kalan gayrimenkul satışında vergi ödenir mi?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde gayrimenkulün elden çıkarılması halinde de değer artış kazancı vergisi ödeniyor. Peki, miras kalan gayrimenkul satışında vergi ödenir mi?



Miras kalan gayrimenkul satışında vergi ödenir mi?

Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80 inci maddesinin 6 ıncı bendi uyarınca, aşağıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancının konusunu oluşturuyor.


Buna göre edinim tarihinden itibaren 5 sene içerisinde gayrimenkulün elden çıkarılması halinde de değer artış kazancı vergisi ödeniyor.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen Gelir Vergisi için öncelikle Mart ayında beyanname veriliyor. Vergi, yine Mart ve Temmuz aylarında ödeniyor. Peki, miras kalan gayrimenkul satışında vergi ödenir mi?


Miras kalan gayrimenkul satışında vergi ödenir mi?

Söz konusu mal ve haklar bedelsiz olarak edinilmişse bu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.


Bunun dışında, iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir.


Örnek 

Bayan (A) 10.07.2013 tarihinde kendisine miras yoluyla intikal eden apartman dairesini, 16.09.2013 tarihinde satmıştır. Satışa konu apartman dairesinin bedelsiz olarak (veraset yoluyla) intikal etmesi nedeniyle, Bayan (A)'nın bu satıştan elde ettiği gelir, değer artış kazancı olarak vergilendirilmeyecektir.



Ev satışında değer artış kazancı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön