23 / 04 / 2024

Miras nasıl bölünür?

Miras nasıl bölünür?

Sağken malını istediği şekilde tasarruf edebilen kişi miras paylaşımını nasıl yapmalıdır? Ölümle birlikte mirasçıların mirasa iştirak halinde malik olmalarına miras ortaklığı deniyor.Hukuken miras nasıl paylaştırılır? Miras nasıl bölünür?



Miras nasıl bölünür?


Ölümle birlikte mirasçıların mirasa iştirak halinde (elbirliği şeklinde) malik olmalarına miras ortaklığı deniyor. Vefat eden kimsenin yakınlarına bıraktığı malın birden çok kişiye kalması halinde mirasçılar miras paylaşımı yapabiliyor. Mirasçılar arasında mal varlığındaki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor.


Mirasçılar kalan mal varlığına elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil yada yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf edebilirler. Ancak Kanuna göre yasal mirasçılar belirlenmiştir. 


Miras Hukukuna göre yasal mirasçılar şunlardır;

*Mirasbırakanın hısımları

*Kan hısımları

*Evlatlığı ve altsoyu

*Eşi

*Devlet


Yasal mirasçılara miras nasıl bölüştürülür? Miras nasıl bölünür?

Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur.


-Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,


- Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,


- Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.


Eş ölünce önce mallar ikiye bölünür, yarısını eş alır.Bu ilk bölüşümdeki pay eşin evlilikten doğan hakkıdır. Miras hakkı değildir. O ayrıca kalandan da verilir. Eş malın 1/4'ü alır, kalanı çocuklar arasında eşit paylaştırılır malın tamamı önce ikiye bölünmeli daha sonra boşanmadaki gibi paylaştırılır. Daha sonra bu kalan mirastan eş tekrar pay alır. Miras nasıl bölünür ile ilgili açıklamalar Türk Medeni Kanunu'nun 499. maddesinde yapılıyor.



Mirasın reddi nasıl olur?

Yasal mirasçılara kalan mirasın reddi de mümkün. Mirasın reddi ölüm gerçekleştikten en geç 3 ay içerisinde Sulh Hukuk Mahkemesi'ne yapılıyor. 


Sağken miras bırakma!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön