26 / 04 / 2024

Miras nedir?

Miras nedir?

Miras nedir?: sorusuna vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere şeklinde cevap veriliyor...




Miras nedir?   


Miras nedir? sorusuna vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere şeklinde cevap veriliyor. 


İslam hukukunda miras, feraiz başlığı altında inceleniyor.Ölünün geride bırakmış olduğu ve taksime konu olan maddi değere terike; mirasta hak sahibi olana varis; vefat edip mal bırakana muris denir. Miras, feraiz manasında kullanıldığı gibi, terike, varis olmak anlamlarında da kullanılıyor.


Miras nedir?' in tanımını yaptıktan sonra mirasın ortaklar arasında nasıl paylaşılacağından bahsedelim. Ölen bir yakınından kalan mal mülk, para veya servetin birden çok mirasçıya kalması halinde, paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor. Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf da edebiliyorlar.


Miras ortaklığına temsilci atanması durumunda ise mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh hukuk mahkemesi tarafından atanma gerçekleştiriliyor. Mirasçılardan her biri, mirastaki hakların korunmasını isteyebilme hakkına sahip olduğu gibi sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanabiliyor.



Veraset nereden alınır?
Miras reddinde süre!
Miras olan evin hisselerinin satılması!
Evlat edinilen çocuk mirasçı olur mu?
Birinci dereceden mirasçılar kimdir?
Miras intikal işlemleri!
Miras hukuku mal paylaşımı oranları!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön