25 / 04 / 2024

Miras payı üzerinde sözleşme nasıl yapılır?

Miras payı üzerinde sözleşme nasıl yapılır?

Medeni Kanun gereğince mirasçılar, sahibi oldukları iştirak mülkiyeti bozulmadan miras payının devrini isteyebiliyor. Peki, miras payı üzerinde sözleşme nasıl yapılır? Miras payı devri masrafı ne kadar?



Miras payı üzerinde sözleşme nasıl yapılır?

Medeni Kanun gereğince mirasçılar, sahibi oldukları iştirak mülkiyeti bozulmadan miras payının devrini isteyebiliyor. Terekenin tamamı veya bir kısmı üzerinde miras payının devri konusunda mirasçılar arasında yapılan sözleşmelerin geçerliliği yazılı şekle bağlı oluyor. Peki miras hissesi üzerinde sözleşme nasıl yapılır?


Miras payının devri, bedelli olarak gerçekleşiyor ise satış, bedelsiz gerçekleşiyor ise hibe olarak değerlendiriliyor. Buna göre devir masrafı ödeniyor.


Pay temliki; bedelli olarak gerçekleştiyse taşınmaz malın Emlak beyan değerinden az olmamak kaydı ile ayrı ayrı binde 20 oranında harç tahsili gerekiyor. 


Pay temliki, bir bedel alınmadan bağış olarak yapılıyorsa kayıtlı değer üzerinden payı temlik alan mirasçıdan binde 68,31 oranında harç tahsili gerekiyor.


Medeni Kanun..

II. Miras payı üzerinde sözleşme

MADDE 677.- Terekenin tamamı veya bir kısmı üzerinde miras payının devri konusunda mirasçılar arasında yapılan sözleşmelerin geçerliliği yazılı şekle bağlıdır.


Bir mirasçının üçüncü kişiyle yapacağı böyle bir sözleşmenin geçerliliği, noterlikçe düzenlenmesine bağlıdır. Sözleşme bu kişiye paylaşmaya katılma yetkisi vermez; sadece paylaşma sonunda mirasçıya özgülenen payın kendisine verilmesini isteme hakkını sağlar.


III. Mirasın açılmasından önce yapılan sözleşmeler

MADDE 678.- Mirasbırakanın katılması veya izni olmaksızın bir mirasçının henüz açılmamış bir miras hakkında diğer mirasçılar veya üçüncü bir kişi ile yapacağı sözleşmeler geçerli değildir.


Böyle bir sözleşme gereğince yerine getirilmiş olan edimlerin geri verilmesi istenebilir.


Mirasçıların birbirlerine karşı sorumluluğu!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön