26 / 04 / 2024

Miras paylaşımı nasıl olmalı?

Miras paylaşımı nasıl olmalı?

Miras paylaşımı nasıl olmalı?: Miras paylaşımında çocuklar arasında paylaşımın eşit olacağı kanunla düzenleniyor. Kanunda düzenlenen diğer bir konu da evlilik dışı doğan çocukların da mirastan diğer çocuklarla eşit oranda pay alabileceğidir...




Miras paylaşımı nasıl olmalı?


Türk Medeni Kanunu miras paylaşımı konusunda “külli halefiyet prensibi”ni kabul etmiştir. Bu terekenin bir bütün halinde, alacak ve borçlarla beraber, miras bırakanın ölümüyle kendiliğinden yasal ve atanmış mirasçılara geçmesi anlamına geliyor. 


Ancak vasiyet alacaklısı olarak tabir ettiğimiz kişiler açısından külli halefiyet prensibi geçerli olmuyor. Örneğin; miras bırakan ölmeden önce yaptığı vasiyetname ile iki evinden birini hizmetçisine bırakmıştır. Hizmetçi ev sahibesinin ölümüyle kendiliğinden bu evin maliki konumuna gelemiyor. Onun yalnızca ev sahibesinin mirasçılarından bu evi talep etme hakkı bulunuyor. Ayrıca söz konusu evle ilgili olanlar hariç miras bırakanın tereke borçlarından da sorumlu olmuyor.


Yasal mirasçılar, bu sıfatlarını doğrudan kanundan alanlara deniyor. Bir kısım kan hısımları, evlatlık ve sağ kalan eş, miras bırakanın ölümü anında hayatta olmak ve mirastan yoksunluğu gerektirecek konumda olmamak şartıyla kanuni mirasçılar olabiliyorlar. Medeni Kanun’a göre mirasçı bırakmaksızın ölen kimsenin mirası devlete geçiyor.


Miras hukukunda miras paylaşımı nasıl olmalı? sorusuna öncelikle miras bırakanın çocukları arasında cinsiyet ve yaş ayrımı olmaksızın eşit oranda pay almaları gerekiyor cevabını verebiliriz. Ayrıca 4721 sayılı yeni Medeni Kanun sahih nesepli- gayri sahih nesepli soy ayrımını kaldırarak evlilik dışı doğan çocukların aleyhine olan eşitsizliği de ortadan kaldırıyor. Çocuklar arasında miras paylaşımı nasıl olmalı sorusunun cevabını verdikten sonra dilerseniz bunu bir örnekle açıklayalım:


Örneğin, vefat eden Ali’nin sadece bir oğlu, bir kızı ve kendi ölümünden uzun zaman önce ölen oğlunun çocuğu (Ali’nin torunu) hayattadır. Miras, 1/3, 1/3, 1/3 şeklinde kızına, oğluna ve bir toruna bölüştürülür. Yani ölen oğlun yerini onun oğlu (alt soyu) alır. Peki, Ali’nin bir kızı, bir oğlu ve torunuyla birlikte eşi de hayatta olsa idi paylaşım nasıl olacaktı? Medeni kanun, eşin birinci zümre ile mirasçılığında terekenin 1/4' inin sağ kalan eşe, 3/4' ünün ise alt soyuna kalacağını düzenlemiştir. Yani tereke alt soya düşen 3/4 pay da 3 eşit parçaya ayrılacak; 3/12 bir oğla, 3/12 diğer oğla, 3/12 ise önceden vefat etmiş olan oğlun çocuğuna (toruna) kalacaktır.



Miras hukuku mal kaçırma!
Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!
Mirasın reddinin hukuki sonuçları!
Miras hukuku üvey anne!
Miras hukuku tasarrufun iptali!
Miras hukukunda saklı pay nedir?
Miras hukuku tapuda isim tashihi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön