26 / 04 / 2024

Miras sebebiyle istihkak davası!

Miras sebebiyle istihkak davası!

Mirasçılar, bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı miras sebebiyle istihkak davası açabiliyor. Miras sebebiyle istihkak davası ile ilgili yasal hükümler Türk Medeni Kanununda bulunuyor...



Miras sebebiyle istihkak davası!

Taşınır veya taşınmaz bir mal üzerinde mülkiyet veya diğer bir ayni hak iddiasında bulunmayı konu alan davalar, istihkak davası olarak tanımlanıyor. İstihkak davası, miras nedeni ile de açılabiliyor. Miras sebebiyle istihkak davası ile ilgili yasal hükümler Türk Medeni Kanununda yer alıyor.


Kanuna göre, Yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabilme hakkına sahip.


A. Miras sebebiyle istihkak davası koşulları

Madde 637- Yasal veya atanmış mirasçı, terekeyi veya bazı tereke mallarını elinde bulunduran kimseye karşı mirasçılıktaki üstün hakkını ileri sürerek miras sebebiyle istihkak davası açabilir. 


Bu davada hâkim, mirasçılık sıfatıyla ilgili uyuşmazlıkları da çözer.Hâkim, davacının istemi üzerine hakkın korunması için davalının güvencegöstermesi veya tapu kütüğüne şerh verilmesi gibi gerekli her türlü önlemi alır.


B. Miras sebebiyle istihkak davası hükümleri

Madde 638- Miras sebebiyle istihkak davasının kabulü hâlinde, tereke veya terekeye dahil mal, davacıya zilyetliğe ilişkin hükümler uyarınca verilir. Miras sebebiyle istihkak davasında davalı, tereke malını zamanaşımı yoluyla kazandığını ileri süremez.


C.Miras sebebiyle istihkak davası zamanaşımı

Madde 639- Miras sebebiyle istihkak davası, davacının kendisinin mirasçı olduğunu ve iyiniyetli davalının terekeyi veya tereke malını elinde bulundurduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde mirasbırakanın ölümünün veya vasiyetnamenin açılmasının üzerinden on yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. İyiniyetli olmayanlara karşı zamanaşımı süresi yirmi yıldır.



Kiracı istihkak davası açabilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön