24 / 04 / 2024

Miras sözleşmesi kuralları!

Miras sözleşmesi kuralları!

Miras sözleşmesi kurallarına göre mirastan feragat sözleşmesi ve ölünceye kadar bakma sözleşmesinin nasıl düzenlendiğinden haberimizde bahsedeceğiz. Her iki sözleşmenin de kabul edilmesi için resmi yolla düzenlenmesi gerekiyor...




Miras sözleşmesi kuralları!


Miras sözleşmesi; miras bırakan ile başka bir kişinin iki taraflı bir hukuki işlem şeklinde yaptığı ölüme bağlı bir tasarruftur. Tarafların yapmış olduğu miras sözleşmesinin geçerli olması için resmi vasiyetname şeklinde düzenlenmesi gerekiyor. Miras sözleşmesini yapan taraflar, sözleşmedeki taleplerini, resmi memura aynı zamanda bildirirler ve düzenlenen sözleşmeyi memurun ve iki tanığın önünde imzalarlar.


Miras sözleşmesi ölünceye kadar bakma ve mirastan feragat sözleşmelerini kapsıyor. Miras sözleşmesi kurallarına göre mirastan feragat sözleşmesi şu şekilde oluyor:


Miras bırakan, mirasçılarından birisi veya birkaçı ile, karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabiliyor. Mirastan feragat eden mirasçı, mirasçılık sıfatını kaybediyor. Mirastan feragat eden mirasçı, bu işlemi bir karşılık almak suretiyle yapmış ise mirastan feragat edenin altsoyu da mirastan feragat hükümlerine tabi oluyor. Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmış olup bu kişinin herhangi bir sebeple mirasçı olamaması halinde, feragat hükümden düşer.


Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmamışsa, en yakın ortak kökün altsoyu lehine yapılmış sayılır ve bunların herhangi bir sebeple mirasçı olamaması halinde, feragat yine hükümden düşüyor. Mirasın açılması anında tereke, borçları karşılayamıyorsa ve borçlar mirasçılar tarafından da ödenmiyorsa, feragat eden ve mirasçıları, alacaklılara karşı feragat için ölümünden önceki beş yıl içinde miras bırakandan almış oldukları karşılıktan, mirasın açılması anındaki zenginleşmeleri tutarında sorumlu oluyorlar


Miras sözleşmesi kurallarına göre ölünceye kadar bakma sözleşmesi ise şu şekilde oluyor:


Ölünceye kadar bakma sözleşmesinde, sözleşme yapan taraflardan birisi diğerine ölünceye kadar bakma sözü vermekte, bunun karşılığında diğer taraf da bakan kişiye bir malvarlığını veya birtakım mallarını verme taahhüdü altına girmektedir. Borçlu, alacaklı tarafından mirasçı atanmışsa, bu sözleşme hakkında da miras sözleşmesi hükümleri uygulanıyor.



Miras paylaşımı nasıl olmalı?
Miras paylaşımında problem!
Mirasın reddi yetkili mahkeme!
Miras sözleşmesi nedir?
Miras sözleşmesi şekli!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön