25 / 04 / 2024

Miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Miras sözleşmesi, mirasbırakan ile üçüncü kişi ile yaptığı ölüme bağlı tasarruf şeklindeki sözleşme olarak tanımlanıyor. Peki miras sözleşmesi nasıl yapılır? Miras sözleşmeleri nelerdir? İşte sorularınızın yanıtı...



Miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Miras sözleşmesi, mirasbırakan ile üçüncü kişi ile yaptığı ölüme bağlı tasarruf şeklindeki sözleşme olarak tanımlanıyor. Peki miras sözleşmesi nasıl yapılır? Miras sözleşmeleri nelerdir?


Miras sözleşmesi nasıl yapılır?

Miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için resmi vasiyetname şeklinde düzenlemesi gerekir. Miras sözleşmesini yapan taraflar, dileklerini resmi memur önünde belirtirler ve düzenlenen sözleşmeyi, resmi memur ve iki tanık önünde imzalayabilirler.


Miras sözleşmeleri nelerdir?

1. Olumlu miras sözleşmesi

Mirasbırakan, miras sözleşmesiyle mirasını veya belirli malını sözleşme yaptığı kimseye ya da üçüncü bir kişiye bırakma yükümlülüğü altına girebilir.


Mirasbırakan, malvarlığında eskisi gibi serbestçe tasarruf edebilir; ancak, miras sözleşmesindeki yükümlülüğü ile bağdaşmayan ölüme bağlı tasarruflarına veya bağışlamalarına itiraz edilebilir.


2. Mirastan feragat sözleşmesi

Mirasbırakan, bir mirasçısı ile karşılıksız veya bir karşılık sağlanarak mirastan feragat sözleşmesi yapabilir.


Feragat eden, mirasçılık sıfatını kaybeder.

Bir karşılık sağlanarak mirastan feragat, sözleşmede aksi öngörülmedikçe feragat edenin altsoyu için de sonuç doğurur.


Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmış olup bu kişinin herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat hükümden düşer.


Mirastan feragat sözleşmesi belli bir kişi lehine yapılmamışsa, en yakın ortak kökün altsoyu lehine yapılmış sayılır ve bunların herhangi bir sebeple mirasçı olamaması hâlinde, feragat yine hükümden düşer.


3. Tereke alacaklılarının hakları

MADDE 530.- Mirasın açılması anında tereke, borçları karşılayamıyorsa ve borçlar mirasçılar tarafından da ödenmiyorsa, feragat eden ve mirasçıları, alacaklılara karşı feragat için ölümünden önceki beş yıl içinde mirasbırakandan almış oldukları karşılıktan, mirasın açılması anındaki zenginleşmeleri tutarında sorumludurlar.


Önmirasçı nedir?


Geri Dön