16 / 04 / 2024

Miras sözleşmesi nedir?

Miras sözleşmesi nedir?

Miras sözleşmesi nedir?: Miras bırakanın üçüncü kişi ile yaptığı ölüme bağlı tasarruf şeklindeki sözleşmedir. Miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için resmi vasiyet name şeklinde düzenlemesi gerekiyor...




Miras sözleşmesi nedir?


Miras sözleşmesi nedir? sorusuna mirasbırakanın üçüncü kişi ile yaptığı ölüme bağlı tasarruf şeklindeki sözleşme cevabını verebiliriz. Miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için resmi vasiyetname şeklinde düzenlemesi gerekiyor. Miras sözleşmesini yapan taraflar, dileklerini resmi memur önünde belirtirler ve düzenlenen sözleşmeyi, resmi memur ve iki tanık önünde imzalarlar.


Miras sözleşmesi nedir? sorusunun cevabını verdikten sonra gelelim miras sözleşmesinin nasıl iptal edileceğine...


Miras sözleşmesi, iki tarafın yapacağı yazılı anlaşma ile her zaman ortadan kaldırılabiliyor. Miras sözleşmesi yolu ile mirasçı tayin edilen veya kendisine belirlenen bir mal bırakılan kişi, miras sözleşmesi yapıldıktan sonra, mirasbırakana karşı, mirasçılıktan çıkarılma nedeni oluşturan davranışta bulunursa; mirasbırakan kişi miras sözleşmesini tek taraflı olarak ortadan kaldırabiliyor. Tek taraflı ortadan kaldırma, vasiyetnameler için kanunda öngörülen şekillerden biriyle yapılıyor.


Miras sözleşmesi şartlarına göre sağlararası edimleri isteme hakkı bulunan taraf, bu edimlerin sözleşmeye uygun olarak yerine getirilmemesi veya güvenceye bağlanmaması halinde Borçlar Hukuku kuralları uyarınca sözleşmeden dönebiliyor.


Mirasçı olarak atanmış olan veya kendisine belirli mal bırakılan kişi mirasbırakanın ölümünde sağ değilse, miras sözleşmesi kendiliğinden ortadan kalkıyor.



Kardeşler arasında mirastan feragat sözleşmesi yapılabilir!
İradi mirasçı nedir?
Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!
Miras taksim sözleşmesi!
Miras hukukunda bağışlama!
Miras hukukuna tabi ölünceye kadar bakma sözleşmesi!
Miras paylaşımında anlaşmazlık!
Mirasın reddi yetkili mahkeme!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön