27 / 04 / 2024

Miras sözleşmesi örneği!

Miras sözleşmesi örneği!

Miras sözleşmesinde taraflar bütün malvarlığını açık olarak yazarlar. Sonra karşılık değerlerini yazarlar. Bu sözleşmeyi imzalayıp, Tapu Sicil Müdürlüğüne giderler. Yapılan miras sözleşmesi örneğini aşağıda inceleyebilirsiniz...




Miras sözleşmesi örneği!

Miras sözleşmesinde taraflar bütün malvarlığını açık olarak yazarlar. Sonra karşılık değerlerini yazarlar. Bu sözleşmeyi imzalayıp, Tapu Sicil Müdürlüğüne giderler. Tapu Sicil Müdürlüğünde önce intikal yapılır. Sonra da, mukavele hükümlerince taraflardan yek diğerine satış yapılıyor gibi işlem tanzim edilir.


Bu miras sözleşmesinden tarafların tek taraflı olarak dönmesi söz konusu olamaz. Ancak, iradeyi sakatlayan sebepler var ise veya akdin feshini haklı kılan nedenler var ise o zaman akit feshedilebilir. Miras sözleşmesi örneği aşağıdaki gibidir...


Miras sözleşmesi örneği!


(OKUR YAZARLAR İÇİN)

(Muris ile Mirasçılar arasında)

(T.M.K.503,514,527,536,545, N.K.60,69,72,78,84-89)


…………yılı…………ayının…………günü…./……/……

Aşağıda mühür ve imzası bulunan ben ……………Noteri …………………………,       …………………adresindeki dairemde görev yaparken yanıma gelen ve gösterdiği ………….. verilmiş………..gün, ………. kayıt ve………….. seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi, ………….mahallesi/köyü    nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra  numaralarında  kayıtlı olup, baba adı ……….,  ana adı ………… doğum tarihi …………. olan ve ……………Vergi Dairesinin …………… sicil numarasında kayıtlı olduğu anlaşılan ve halen ………………adresinde oturduğunu, okur yazar olduğunu söyleyen  ……………ile gösterdiği…………..verilmiş………..gün,……….kayıt ve ………………seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi, ………….mahallesi/köyü    nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra  numaralarında  kayıtlı olup, baba adı ……….,  ana adı ………… doğum tarihi …………. olan ve ………………Vergi Dairesinin ……………sicil numarasında kayıtlı olduğu anlaşılan,halen ………………adresinde oturduğunu,okur yazar olduğunu söyleyen (Mirasçı) ……………………….. birlikte bana başvurarak  miras sözleşmesi düzenlenmesini istediler.


Her ikisinin de bu işlemi yapma  yeteneğinin  bulunduğunu ve okur yazar olduğunu, kısıtlı olmadıklarını beyanlarından  anladım.


Yanlarında tanık olarak gelenlerden  ve gösterdiği ………….. verilmiş ………..gün, ……….kayıt ve …………………. seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi, ………….mahallesi/köyü    nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra  numaralarında  kayıtlı olup, baba adı ……….,  ana adı ………… doğum tarihinin …………. olduğu anlaşılan  ……………………. adresinde oturduğunu söyleyen, okur yazar ………………………….. ile gösterdiği ………….. verilmiş ………..gün,……….kayıt ve ………………… seri numaralı, fotoğraflı …………..göre ………… ili, ………… ilçesi, ………….mahallesi/köyü    nüfusuna ……… cilt, …… aile sıra, …… sıra  numaralarında  kayıtlı olup, baba adı ……….,  ana adı ………… doğum tarihinin …………. olduğu anlaşılan ……………………. adresinde oturduğunu söyleyen, okur yazar …………………………… tanık olarak geldiklerini söylediler. Her iki tanık birlikte “Bizlerin Türk Medeni Kanununun 536.maddesindeki yasaklı hallerimizin bulunmadığını kabul ve beyan ederiz”  demeleri üzerine kendilerinin tanıklığa engel hallerinin olmadığını anladım.


İlgililerin kimlikleri hakkında ibraz ettikleri belgelerden ve tanıkların beyanlarından kanı sahibi oldum.


Miras Sözleşmesi yapmak isteyen (Muris) ………………….. şu  suretle söze başladı: “(Bu kısma murisin söyledikleri yazılacak)”  diye sözlerini bitirdi.


Diğer taraf (Mirasçı) ………………………. şu suretle söze başladı. “(Bu kısma mirasçının söyledikleri yazılacak)”  diye sözlerini bitirdi.


Yazılan sözleşme okunmak üzere kendilerine verildi. Ayrı ayrı okudular. Gerçek isteklerinin tam olarak yazıldığını söyledikten sonra hep birlikte  altı imzalandı,  mühürlendi. …………yılı …………  ayının…………günü…/……/……


MURİS                       MİRASÇI                    NOTER

ADI VE SOYADI      ADI  VE SOYADI   ADI VE SOYADI-

İMZA                          İMZA                            ÜNVANI

                                                                  RESMİ MÜHÜR 

                                                                         VE İMZA


Yazılan miras sözleşmesini okuduk. Bu sözleşmenin gerçek isteklerimizi tamamen kapsadığını noter önünde ve tanıklar huzurunda beyan ederiz. …………yılı………… ayının …………günü.…/……/……

MURİS                                 MİRASÇI

ADI VE SOYADI             ADI  VE SOYADI

İMZA                                         İMZA


Miras sözleşmesi okunmak üzere muris………………………  ile mirasçı …………….. ‘ya ayrı ayrı verildi. Sözleşmeyi her biri ayrı ayrı önümüzde okuduktan sonra her ikisinin de bize yazılanların gerçek isteklerine uygun olduğunu beyan ettiklerini ve kendilerini bu işlemi yapmaya yeterli (tasarrufa ehil) gördüğümüzü bildiririz. …………yılı …………  ayının…………günü .…/……/……


TANIK                                                    TANIK

ADI VE SOYADI                              ADI  VE SOYADI

İMZA                                                         İMZA


Yazılan bu miras sözleşmesi muris ……………………, mirasçı ………………., tanık ………………………., tanık ………………….. ve ben noter …………… tarafından imzalandı, mühürlendi. …………yılı………… ayının…………günü.…/……/……

MURİS                                                  MİRASÇI

ADI VE SOYADI                           ADI  VE SOYADI

İMZA                                                        İMZA


TANIK                        TANIK                     NOTER

ADI VE SOYADI    ADI  VE SOYADI     ADI VE SOYADI-     İMZA                            İMZA                     RESMİ           

                                                          ÜNVANI MÜHÜR VE                                                                          İMZA


 

NOT:

1-İşlem fotoğraflı yapılır.

2-Fihrist defterine kaydedilir.(N.K.Yön.49/son)

3-2003/45 sayılı genelge gereği,işlem noterliğin bulunduğu yer nüfus müdürlüğüne bildirilir.

4- Maliye Bakanlığınca vergi kimlik numarasının yazılması yolunda uygulama başlatılıncaya kadar, vergi kimlik numarası taşıt alım satım işlemlerine (1998/44 sayılı genel yazı), limited şirket hisse devirlerine (2000/58 sayılı genelge) ve dava vekaletnamelerine ( 1989/ 70, 1990/3 ve 1995/44 sayılı genelgeler) yazılmalıdır.



Miras hukuku ölüme bağlı tasarruflar!
Miras paylaşımı nasıl olmalı?
Miras sözleşmesi nedir?
Miras sözleşmesi şekil şartı!
Miras sözleşmesinin iptali!
İvazsız mirastan feragat sözleşmesi örneği!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com


Geri Dön