19 / 04 / 2024

Miras taksim harcı 2016!

Miras taksim harcı 2016!

Miras, iştirak halinde mülkiyet olarak yasal ve atanmış mirasçılara intikal ediyor. Kalan miras, mirasçılar arasında taksim edilebiliyor. Peki, miras taksim harcı 2016 ne kadar oldu?



Miras taksim harcı 2016!

Bir yakınınızın vefatı halinde kalan taşınır ve taşınmaz mallar miras oluyor. Miras, iştirak halinde mülkiyet olarak yasal ve atanmış mirasçılara intikal ediyor. 


İntikal işlemi, veraset belgesinde belirlenen kanuni miras oranlarıyla yapılabileceği gibi mirasçılar paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe de kararlaştırabilirler. 


Miras taksim sözleşmesi noterde ya da tapuda yazılı şekilde yapılabiliyor.


Taksim sözleşmesi noterde yapılmamış ise için tüm mirasçıların tapuda istemde bulunması gerekiyor. Noterde yapılan sözleşmelerde; her paydaş kendine düşen gayrimenkulün tek başına tescili için tapuya başvurabiliyor. 


Bu durumda sadece tescili yapılan gayrimenkul üzerinden taksim harcı tahsil ediliyor. Peki, miras taksim harcı 2016 ne kadar?


Miras taksim harcı 2016

a) Terekeye dahil taşınmaz malların kanuni ve atanmış mirasçılar arasında aynen veya ifrazen yapılacak taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 22,77)


b) Taşınmaz malların ve sınırlı ayni hakların, intikalinde alınmamak kaydıyla, bağışlanmasından rücularda ve vasiyetlerin infazında veya piyango ve ikramiye suretiyle iktisabında kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38) harçları tahsil ediliyor.




Tapu ve Kadastro İşlemlerinden Alınacak Harçlar2016!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön