27 / 04 / 2024

Miras taksim sözleşmesi nerede yapılır?

Miras taksim sözleşmesi nerede yapılır?

Miras taksim sözleşmesi, mirasın mirasçılar arasında ne şekilde paylaşılacağını içeren bir sözleşme olarak karşımıza çıkıyor. Sözleşme miras pay oranlarının mirasçılardan tarafından belirlenmesini sağlıyor. Peki, miras taksim sözleşmesi nerede yapılır?



Miras taksim sözleşmesi nerede yapılır?

Miras taksim sözleşmesi, mirasın mirasçılar arasında ne şekilde paylaşılacağını içeren özel bir sözleşme olarak tanımlanıyor.  Bu sözleşmedeki amaç, miras pay oranlarının mirasçılardan tarafından belirlenmesi olarak karşımıza çıkıyor. 


Elden paylaşma yapılmadıkça, mirasçıları bağlayacak bir paylaşma sözleşmesi ancak yazılı şekilde yapılırsa geçerli oluyor.  Ayrıca bu yazılı metnin tüm mirasılar tarafından imzalanması gerekiyor.


Taksim sözleşmesi, mirasın açılmasından itibaren ve başka bir yolla paylaşma tamamlanıncaya kadar yapılabiliyor. Taksim sözleşmesinden önce, mirasçılardan biri tarafından açılmış bulunan paylaşma davası sözleşmenin yine de yapılmasına engel olmuyor. Bu durumda dava sulh yoluyla sona ermiş oluyor. 


Paylaşma sözleşmesinden sonra pay edilen tereke mallarından taşınırlar için devir ve teslim, taşınmazlar için ise tapu dairesinde devir işlemleri yapılması gerekiyor. Peki, miras taksim sözleşmesi nerede yapılır?


Miras taksim sözleşmesi, taşınmazın devir sözleşmesinin Noter tarafından düzenleneceği kuralına istisna teşkil ediyor. Buna göre bu paylaşma sözleşmesi noter onaylı bir şekilde tanzim edilmişse, doğrudan sözleşmeyi tapuya ibraz ederek tescil sağlama imkanı doğuruyor. 


Miras taksim sözleşmesi şekil şartı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön