20 / 04 / 2024

Miras ve tapu işlemleri nasıl yapılır?

Miras ve tapu işlemleri nasıl yapılır?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu miras ve tapu işlemleri hakkındaki sorusunu yanıtladı. İşte o haber...



Biz iki kardeşe annemizden iki daire miras kaldı, tapuya gidip adımıza tescil yaptırdık. Şimdi birbirimize bağış mı, satış mı, devir mi yapmalıyız? 


Annenizden iki kardeşe iki daire kaldı ise tapu müdürlüğü her iki daireyi bir ihtimal iştirak halinde bir ihtimal paylı olarak yanyana sizlerin adına tescil etti. Şimdi daireleri birbirinize devretmek gibi bir mecburiyetiniz yok. İsterseniz bu hali ile kullanmaya devam edersiniz ve birlikte tasarruf edersiniz. Dolayısı ile paylaşmak gibi bir zorunluluk yok. Ancak kendi isteğiniz ile birbirinize dairelerdeki paylan devrederek her biriniz bir daireye tek başınıza malik olabilirsiniz. Bunun için tapu dairesinde paylaşım devrini yapabilirsiniz. Bunu yaparken satış sureti ile de yapabilirsiniz bağış sureti ile de takas sureti ile de. Tercihi yaparken sizi yönlendirecek olan ödenecek olan harç. Hisselerinizi birbirinize devrettiğinizde ikiniz de birer daireye tek başınıza sahip olursunuz. 'Bu işe girmeyelim' derseniz de olur 'Girelim' derseniz de. Tabii bu tavsiyem sanki iki daire değer olarak birbirine eşitmiş gibi düşündüğüm için. Şayet arada değer farkı var ise bu halde bir de değeri fazla olan daireye sahip olanın diğerine bir bedel ödemesi gerekecek. Bölüşme yoluna gidecekseniz bunu da gözardı etmemelisiniz. 



Tamer Heper /Posta



Geri Dön