19 / 04 / 2024

Miras vergisinde beyanname verme süresi!

Miras vergisinde beyanname verme süresi!

Türkiye’de bulunan malların; ölüm, bağış ya da herhangi bir şekilde karşılıksız olarak bir kişiden başka bir kişiye geçmesi halinde miras vergisi ödenmesi gerekiyor. İşte, miras vergisinde beyanname verme süresi!



Miras vergisinde beyanname verme süresi!


Veraset ve intikal vergisi olarak da bilinen miras vergisi  vefat ve bağış durumlarında intikal eden mallar için ödenmesi gereken vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. 


Kanuna dayanan mirasçılığa “kanuni mirasçılık”, murisin iradesine dayanan mirasçılığa da “mansup mirasçılık” deniyor. Herhangi bir şekilde veraset yoluyla bir kişiden başka bir kişiye geçen mallar üzerinden miras vergisi alınıyor. 


Miras vergisi bildiriminden itibaren üç yılda ve her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere altı eşit taksit halinde ödenmesi gerekiyor. Vergi mükelleflerinin ödeme yapabilmeleri için ilk olarak beyannamer vermeleri gerekiyor.


Beyanname verme süresi!

Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine verilmesi gerekiyor. 


Miras vergi oranları ne kadar 2015?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön