27 / 04 / 2024

Miras yoluyla elde edilen emlak için nasıl bir tapu işlemi yapılır?

Miras yoluyla elde edilen emlak için nasıl bir tapu işlemi yapılır?

Miras yolu ile bir gayrimenkul sahibi olduğunuzu düşünelim. Miras yoluyla elde edilen emlak için nasıl bir tapu işlemi yapılır? Diye soruyorsanız, sorunuzun yanıtı haberimizde bulabilirsiniz...



Miras yoluyla elde edilen emlak için nasıl bir tapu işlemi yapılır?

Bir yakınınızın vefat ettiğini, geride mirasçı olarak size gayrimenkul bıraktığını düşünelim. Bu durumda, malların yeni sahibi, otomatik olarak siz oluyorsunuz. Ancak, başka bir mirasçının da olması halinde kalan gayrimenkullerde belli bir oranda mal sahibi olmuş oluyorsunuz.


Peki miras yoluyla edinilen gayrimenkulün satışı nasıl olur, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Miras kalan gayrimenkul hakkında tasarruf yapılabilmesi için, söz konusu gayrimenkulün tapusunun mirasçıya intikal edilmesi gerekiyor. Bunun için ise ilk olarak Sulh Hukuk Mahkemelerine başvuruda bulunarak veraset ilamının alınması gerekiyor.


Alınan veraset ilamı kapsamında mirasçının kim olduğu, kalan miras ve miras payı ile ilgili bilgilere yer veriliyor. Bu belge doğrultusunda Tapuda belge, mirasçının üzerine intikal edilebiliyor.


Veraset ilamı almak için yapılması gerekenler arasında bir dilekçe yazmak ve bazı belgeleri temin etmek gerekiyor. Söz konusu belgeler arasında nüfus cüzdanı, ölüm belgesi ve nüfus kayıt örneği bulunuyor.



Veraset ilamı dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön