20 / 04 / 2024

Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi hakkında genelge tam metni!

Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi hakkında genelge tam metni!

5406 sayılı Kanun Uygulamaları hakkında genelge, Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüklerine gönderildi. İşte miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmeleri hakkında bilgilendirmelerin yapıldığı genelge tam metni..



Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi hakkında genelge tam metni!

5406 sayılı Kanun Uygulamaları hakkında genelge, Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüklerine gönderildi. Genelgede, miras yoluyla tarım arazilerinin bölünemeyeceğine ilişkin bilgilendirmeler yapıldı. Miras yoluyla tarım arazilerinin bölünmesi hakkında genelge tam metni aşağıda yer alıyor:


İlgi: 12.06.2014 tarihli ve 34306 sayılı duyuru


Taşınmaz Malların Sınırlandırma, Tespit ve Kontrol İşleri Hakkındaki Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 04 Kasım 2014 tarihli ve 29165 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. 


Buna göre; kadastro çalışmalarında tarım arazilerinde;

1) 3/7/2005 tarihli ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun yürürlüğe girdiği 19/07/2005 tarihinden sonra, miras yoluyla intikal edilse dahi, hissedarları arasında haricen yapılmış olan ifrazen taksimlerde, ifrazen oluşan parsellerden, 5403 sayılı Kanunun 8 inci maddesine göre yüzölçümlerinin bölünmez büyüklük olarak kabul edilen mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 2 hektar, dikili tarım arazilerinde 0,5 hektar, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 0,3 hektarın altında olması durumunda ifrazen taksim talebi, il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin olumlu görüşü alınmadan karşılanmaz. Tarımsal arazi bölünmez büyüklüğünün tespit edilip edilmediği, tespit edilmişse miktarlarının ne olduğu hususu, kadastro müdürlüğünce çalışmalara başlanmadan önce il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine sorulur ve alınan cevaba göre işlem yapılır. 19/7/2005 tarihinden önce yapıldığı tespit edilen ifrazen taksimlerde parsel yeter büyüklüğü aranmayacaktır.


2) 5403 sayılı Kanunda değişiklik yapan 30/4/2014 tarihli ve 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği 15/5/2014 tarihinden sonraki ölümlere dayalı olarak yapılacak tarım arazilerinin intikalleri, tüm mirasçıların birlikte müşterek mülkiyet yapılması yönünde talepleri olsa dahi, iştirak halinde mülkiyet şeklinde yapılacağından, il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin olumlu görüşü alınmadan müşterek mülkiyete dönüştürülmeyecek ve ifrazen taksimlere yönelik talepler karşılanmayacaktır. 15/5/2014 tarihinden önceki ölümlere dayalı olarak yapılacak intikallerde ise müşterek mülkiyet olarak tasarruf edilen tarım arazilerinin müşterek mülkiyet olarak tespiti mümkündür.


3) Cinsi tarımsal nitelik taşıyan taşınmazlar için, il özel idarelerine/belediyelere, nazım, mevzi, uygulama imar planı gibi imar planı kapsamında kalıp kalmadığı, kalmakta ise planda kullanım amacının tarım dışı olup olmadığının yazılı olarak sorularak alınacak cevabi yazılarda, taşınmazın imar planı kapsamında kaldığı ve planda kullanım amacının tarım dışı olduğunun bildirilmesi halinde sözü edilen bu madde hükmü uygulanmayacaktır."


İlgi duyurunun "G-Kadastro Çalışmaları" başlıklı bölümü yürürlükten kaldırılmıştır.


Tarım arazilerinin bölünmesi ve birleştirilmesi ile ilgili yasa resmen yürürlükte!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön