26 / 04 / 2024

Mirasa dahil malların mirasçılarca tasarrufu!

Mirasa dahil malların mirasçılarca tasarrufu!

Mirasa dahil malların mirasçılarca tasarrufu ile ilgili esaslar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Mirasçıların Vergisel Yükümlülükleri Rehberi Kapsamında açıklanıyor. İşte mirasa dahil taşınmaz malların tasarrufu...



Mirasa dahil malların mirasçılarca tasarrufu!

Mirasa dahil malların mirasçılarca tasarrufu ile ilgili esaslar, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanan Mirasçıların Vergisel Yükümlülükleri Rehberi Kapsamında açıklanıyor. Rehberde yazan bilgilere göre, vergiye karşılık 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde yazılı cinsten (menkul mallar hariç) teminat gösterilmesi halinde ilişiksiz belgesi veriliyor. 


Mirasa dahil malların mirasçılarca tasarrufu..

Gayrimenkullerde;

Veraset yoluyla veya ivazsız bir şekilde intikal eden gayrimenkullerin devredilebilmesi ve üzerinde bir ayni hak tesis edilebilmesi için, gayrimenkule ya da devri istenilen hisse ise yalnız bu hisseye isabet eden verginin tamamının ödenmesi veya vergiye karşılık 6183 sayılı Kanunun 10 uncu maddesinde yazılı cinsten (menkul mallar hariç) teminat gösterilmesi halinde ilişiksiz belgesi verilir. 

 

Menkul Mallarda; 

Amme idare ve müesseseleri, banka, banker ve kasa kiralayanlar, sigorta şirketleri, sair şirket ve müesseselere ve mahkemelerle icra dairelerine vergiye karşılık olmak üzere 17 nci madde gereğince tevkifat yapma görev ve yetkisi verilmiştir. 

 

Yukarıda sayılan kurum ve kuruluşlar veraset ve intikal vergisinin konusuna giren menkul mallarla ilgili herhangi bir işlem dolayısıyla para veya senet (tahvil, hisse senedi gibi) verebilmek için mükelleflerden bu verginin ödenmiş olduğuna dair ilgili vergi dairesinden verilmiş bir belge istemeleri gerekir. 

 

Belge ibraz edilmediği takdirde, mirasa dâhil menkul malı elinde bulunduran kurum veya kuruluşça veraset yolu ile intikallerde %5, ivazsız intikallerde %15 oranında vergi karşılığı olarak tevkifat yapılacaktır. Tevkif edilen bu vergi karşılıkları, en geç bir hafta içinde bulundukları yerin mal sandığına (vergi dairesine) yatırılması ve mirasçıların bağlı bulundukları vergi dairesine yazı ile bildirilmesi gerekmektedir. 

 

Ayrıca, bankalardaki kiralık kasaların sahiplerinin ölümü halinde, vergi dairesinin yetkili memuru hazır bulunmadıkça kasa açılmayacak ve bu memur huzurunda tespit yapılmadıkça, muhteviyatının mirasçılar veya kanuni temsilcileri ve vekilleri tarafından alınmasına izin verilmesi mümkün bulunmamaktadır. 



Veraset ve intikal vergisinin matrahının tespitinde indirilebilecek borç ve giderler!






Geri Dön