18 / 04 / 2024

Mirasa ihtiyati tedbir!

Mirasa ihtiyati tedbir!

Mirasa ihtiyati tedbir koyulması mirasbırakanın mirasının mirasçılar tarafından vergisinin ödenmeyecek olması durumunda vergi dairesinin istemi ile sulh mahkemeleri tarafından yapılıyor. Mirastan mal kaçırma durumunda tereke defterinin yapılması isteniyor




Mirasa ihtiyati tedbir!


Mirasa ihtiyati tedbir veraset ve intikal vergisi matrahına girmesi gereken malların kaçırılacağını anlatır ihtimallerin bulunduğu hallerde vergi dairesince Türk Medeni Kanununun 590. maddesi uyarınca tereke defterinin yapılması istenebilir.


Mirasa ihtiyati tedbir konulması durumu veraset ve intikal vergisini güvence altına almak için yapılıyor. Tereke defteri sulh hakiminin malları tespit etmesinden sonra yazılıyor. Tereke defterinin yazılması sadece vergi dairesinin talebine yönelik bir uygulama olmayıp mirasçıların mirasla ilgili haklarını da koruyan bir uygulama oluyor.


Mirasa ihtiyati tedbir koyulması mirasbırakanın mirasının mirasçılar tarafından vergisinin ödenmeyecek olması durumunda vergi dairesinin istemi ile sulh mahkemeleri tarafından yapılıyor.


Geçici koruma adı altında düzenlenen mirasa ihtiyati tedbir konusu Usul Yasasının 389.maddesinde düzenleniyor.


İhtiyati tedbir ile ilgili  mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından yada tamamen imkansız hale geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hallerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebilir şeklinde bir düzenleme yapılmıştır.


Mirasa ihtiyari tedbirin; yasanın gerekçesi de dikkate alınarak haklı tarafın elde etmesi kuvvetle muhtemel alacak yada hakkının üzerinde geçici koruma sağlanması şeklinde uygulanması gerekiyor.



Miras hukuku mirastan mal kaçırma!
Miras hukuku tapuda isim tashihi!
Miras paylaşımında annenin hakkı!
Miras paylaşımı nasıl yapılır?
Miras hukukunda hibe!
Miras hukuku zamanaşımı!
Mirasın reddi davasında yetkili mahkeme!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com










Geri Dön