19 / 04 / 2024

Mirasa konu tarımsal arazilerde son durum!

Mirasa konu tarımsal arazilerde son durum!

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve yönetmelikleri gereğince tarımsal araziler miras yolu ile de olsa bölünemiyor. Peki, mirasa konu tarımsal arazilerde son durum nedir?



Mirasa konu tarımsal arazilerde son durum!

5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun 8 ila 8/K maddelerine dayanılarak hazırlanan yönetmelik gereğince tarımsal arazilerin devri ve miras yolu ile intikali kısıtlanıyor.


Kanun gereğince; Ekonomik bütünlük arz eden tarımsal arazilerde, yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin üzerinde olan ve yeter gelirli arazi büyüklüklerinin altında ifraz gerektirmeyen arazilerin devrine izin veriliyor.


Paylı tarım arazilerinde, payın tamamının bir veya birden fazla paydaşa devri halinde bu arazilerin devrine izin veriliyor.


Mirasa konu tarımsal arazilerde intikal ve devri nasıl olur? Mirasa konu tarımsal arazilerde son durum nedir?


Bilindiği üzere, kanun çerçevesinde tarla miras kalan çocuklara arazi bölünmeden aralarında anlaşmaya varmaları için bir yıllık süre tanınmıştı. 


Mayıs 2015 tarihinde bu süre bitecekken, Bakanlık tarafından 3 aylık ek süre verildi. Buna göre bu süre Ağustos ayında sona erecek. Bu ay sonuna kadar miras kalan tarlasının intikalini yaptıramayan kimseler intikalini yapabilecek.


Mirasa konu tarımsal arazilerin intikali için son 10 gün bulunuyor.


Toprak koruma yönetmeliği 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön